Bijeenkomst Politieke Markt begint weer. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Bijeenkomst Politieke Markt begint weer. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Besprekingen voor inwoners toegankelijk

Politieke Markt in stadhuis 12 mei weer van start

Door Robert Mienstra

ALMERE – De vakantie (reces) van de gemeenteraad zit erop. Donderdagavond 12 mei komt de raad weer bij elkaar en de besprekingen zijn weer voor publiek toegankelijk.

Op de agenda staan het bestemmingsplan Oosterwold, de wooncoöperatie De Binnenhaven in Haven, het inbreidingsplan aan de Youri Egorovweg in Muziekwijk, het station Muziekwijk en het wooncomplex met commerciële voorzieningen aan de Wisselweg.

De Binnenhaven

De PVV organiseert de bespreking over de wooncoöperatie De Binnenhaven in Haven. De PVV ziet in een brief van De Binnenhaven aanleiding om de gemeenteraad bekend te maken met de wooncoöperatie als nieuwe en aanvullende woonvorm in Almere. De gesprekstafel is bedoeld om de raad en inwoners informatie te geven en om raadsleden in de gelegenheid vragen te stellen aan de deelnemers aan de gesprekstafel.
In Nederland is de wooncoöperatie sinds 2015 wettelijk verankerd in de Woningwet maar in de praktijk blijken er veel horden te zijn om een plan naar realiteit om te zetten. Ook dat ligt veelal aan de onbekendheid van deze woonvorm. De initiatiefnemers van de Binnenhaven zijn al lang bezig met het project in Haven en krijgen het maar niet op de agenda, terwijl de plannen al klaar zijn. Door deze bijeenkomst wil de PVV De Binnenhaven bij de gemeenteraad op het netvlies krijgen. De bijeenkomst vindt vanaf 19.00 uur plaats in zaal Stad in het stadhuis.

Youri Egorovweg

Het college stelt de raad voor om aan de Youri Egorovweg circa 200 woningen te bouwen. De woningen zijn bedoeld voor jongeren en starters. Het voorstel van het college is om deze woningen deels toe te wijzen aan thuisloze jongeren. De omwonenden zijn tegen de inbreiding. Het plan is al twee keer besproken door de raad. Donderdag is de derde bijeenkomst vanaf 19.05 uur in zaal Haven.

Station Muziekwijk

De VVD heeft een motie ingediend, waarmee het college wordt opgeroepen ervoor te zorgen dat het besluit dat de stoptrein naar Utrecht op termijn Station Muziekwijk gaat overslaan wordt teruggedraaid. Deze motie wordt vanaf 19.00 uur besproken in zaal Buiten.

Bouw Wisselweg

De raad krijgt in zaal Buiten vanaf 19.35 uur een toelichting op het plan om 937 woningen te bouwen aan de Wisselweg op de plek van het afgebroken gebouw De Beurs. Het college wilde daar oo508 studentenwoningen bouwen. De raad wilde 10 maart weten hoe dat zat in verhouding tot gewenste sociale huurwoningen en gaf toen het college de opdracht met een ander plan te komen.