Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld legt samen met Almeerse kinderen bloemen bij het monument De Dolfijn in Haven. (Foto: Fred Rotgans)
Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld legt samen met Almeerse kinderen bloemen bij het monument De Dolfijn in Haven. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Almere herdenkt en viert vrijheid

ALMERE - Na twee jaar konden we op 4 en 5 mei eindelijk weer in vrijheid en verbondenheid bij elkaar komen om de oorlogsslachtoffers te herdenken en onze vrijheid te vieren. De herdenkingsbijeenkomsten bij het monument De Dolfijn in Haven en in het Bos der Onverzettelijken werden druk bezocht, en het Bevrijdingsfestival Flevoland werd weer een groot feest.

Dodenherdenking in Haven

Tijdens de Dodenherdenking werd niet alleen stilgestaan bij de slachtoffers die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog, maar ook bij de slachtoffers van recente oorlogen zoals in Oekraïne. In Almere Haven vertrok woensdagavond vanuit de kerk Goede Rede een stille tocht richting het monument de Markt in Haven, waar onder andere waarnemend burgemeester Ank Bijleveld een toespraak hield. Er was een programma met zang en muziek en de Almeerse scholier Levy Guvec las een stukje voor uit het boek ‘Bakvis in oorlogstijd’, het dagboek van de inmiddels overleden Miep Diesel, de moeder van wethouder Hilde van Garderen. 

Bos der Onverzettelijken

In het Bos der Onverzettelijken was op 4 mei weer een kinderherdenking op het herdenkingsveld, bij de de Anne Frankboom en het herdenkingsmonument voor de omgekomen bemanningsleden van de Britse bommenwerper Short Stirling BK716. Kinderen lazen daar zelf geschreven gedichten voor, een kinderkoor zong liederen en er waren toespraken van onder meer locoburgemeester Maaike Veeningen. 

Theater na de Dam

Theatergroep Suburbia en Black Pencil uit Almere presenteerden na de kinderherdenking een gezamenlijk programma, met voordrachten, rap en muziek, als onderdeel van het landelijke initiatief Theater na de Dam. Bijzonder was de samenwerking met de Oekraïense componist Alfred Momotenko. Speciaal voor deze avond componeerde hij een nieuw stuk, dat werd uitgevoerd door Black Pencil.

Vrijheidsvuur

Tijdens het drukbezochte Bevrijdingsfestival Flevoland werd ook stilgestaan bij het feit dat vrijheid niet overal en altijd vanzelfsprekend is. De Almeerse ondernemer Rodrigo A. Soto Escamilla bracht het Vrijheidsvuur van Wageningen naar Almere. Hij kreeg op het podium van locoburgmeester Julius Lindenbergh waardering voor zijn inzet voor Oekraïense vluchtelingen die hij naar Nederland haalde. "Ik vond het een enorme eer dat ik namens de provincie Flevoland het Vrijheidsvuur naar Almere mocht brengen. Het was een hele happening, die ik niet snel zal vergeten", reageert hij na afloop. 

Groot feest

Het festival was was een groot feest. Duizenden bezoekers waren op het evenement afgekomen en het was dan ook weer ouderwets druk op de Esplananade. Op het hoofdpodium waren optredens van onder andere Paul Sinha, de populaire Antoon, Suzan en Freek, Rondé en Rolf Sanchez, maar ook van het Almeerse talent Jaïnda Buiter. In samenwerking met de ondernemersvereniging OVSA in Almere Centrum was er ook een programma op de Grote Markt en het Belfort.

Dodenherdenking bij het monument De Dolfijn in Haven. (Foto: Fred Rotgans)
Deze jonge Almeerder maakte indruk met zijn voordracht in Haven. (Foto: Fred Rotgans)
In het Bos der Onverzettelijken werden op 4 mei bloemen gelegd bij de Anne Frankboom. (Foto: Erik Frings)
Kinderherdenking in het Bos der Onverzettelijken. (Foto: Erik Frings)
Locoburgmeester Julius Lindenbergh ontstak op 5 mei het Vrijheidsvuur op de Esplande. (Foto: Fred Rotgans)
De populaire Antoon stal de show op het drukbezochte Bevrijdingsfestival Flevoland. (Foto: Fred Rotgans)
Suzan en Freek, de Ambassadeurs van de Vrijheid waren per helikopter naar Almere gekomen. (Foto: Fred Rotgans)
Mario Boerse maakt er een feestje van op de Grote Markt. (Foto: Fred Rotgans)
Het was een groot feest op de Esplanade. (Foto: Fred Rotgans)
Duizenden bezoekers kwamen naar het Bevrijdingsfestival Flevoland. (Foto: Fred Rotgans)