De Zadkinestraat (Foto: Almere DEZE WEEK)
De Zadkinestraat (Foto: Almere DEZE WEEK)

Zorginstelling CuraXL belooft beterschap

Bewoners Zadkinestraat zijn overlast zorgwoning beu

Door Robert Mienstra

TUSSEN DE VAARTEN – Een aantal bewoners aan de Zadkinestraat in Tussen de Vaarten is de overlast van bewoners van een zorgwoning zat. De zorgverlener CuraXL biedt in een tussenwoning zorg voor jongeren en (jong)volwassenen met een complexe meervoudige problematiek. “Bij alle klachten wijzen de instanties naar elkaar”, zeggen de bewoners, “er is in het huis onvoldoende begeleiding en wij staan aan de zijlijn.” 

De overlast speelt al jaren, aldus de bewoners. In die tijd hebben zich flink wat incidenten voorgedaan zoals prostitutie, drugs dealen, voorheen was er geluidsoverlast tot diep in de nacht, maar ook overdag. “Dan staat muziek zo hard dat we zelf nauwelijks kunnen nadenken, laat staan een boek lezen” en ook was er een ernstig incident met lichamelijk letsel en tijdelijke verzegeling van het huis. "Vaak is er politie bij de deur voor opstootjes en voelen bewoners zich bedreigd." Verder is de vuilnis een doorn in het oog van de bewoners. “Het ligt vaak in de tuin, de ratten lopen bij ons over de schuttingen."

Begeleiding

“Er is weinig begeleiding in het huis”, zeggen de bewoners. “Aan het eind van de middag komt er iemand van CuraXL even langs. “In principe wonen er een of twee bewoners in het huis. Maar het gebeurde regelmatig dat er meer mensen wonen die daar volgens ons illegaal zitten. Als CuraXL langskomt, verdwijnen zij even uit het huis om na vertrek van CuraXL terug te keren.” Storend vinden de bewoners dat CuraXL meerdere malen beterschap heeft beloofd, maar nooit de beloftes na komt. “Twee jaar geleden zouden ook gesprekken komen tussen ons en bewoners, en dat zij ons alles behalve serieus nemen. Overigens zijn we wel benieuwd of er elders in Almere meer van dit soort overlast is."

Bedreigingen

Het water komt de bewoners nu aan de lippen te staan nadat er bedreigingen door de bewoners van het opvanghuis werden geuit. “Er werd met stokken op de schuifpuien geslagen en geschreeuwd dat ze de buurtkatten zouden vermoorden en de omwonenden er ook van langs zouden geven.” De politie is toen ook weer langs geweest, maar wij konden geen aangifte doen.” In een reactie meldt de politie dat er geen reden voor aangifte was omdat niet duidelijk was om welke strafbare feiten het ging.

Klachten herkend

De zorginstelling CuraXL herkent de klachten van de bewoners. “Het staat als een paal boven water dat er overlast is. We zijn er met een heel team al weken mee bezig met de gemeente en de politie”, zegt een woordvoerder van CuraXL. Hij beaamt dat er meerdere mensen in het pand zitten met verblijf met zorg.” De zorginstelling heeft inmiddels met een zorginstelling in Almere contact om te kijken of de overlastgever daar terecht kan. We snappen nu wel dat hij daar niet kan blijven wonen. We hebben zelf inmiddels ook contact gehad met de gemeente, politie en de woonoverlastregisseur. En we willen graag met de bewoners in overleg. We hebben zorgplicht naar de cliënt, maar ook een verantwoordelijkheid naar de buurt.”

De gemeente en de woonoverlastregisseur konden niet reageren.