Kunstenaar Anne Mieke Backer aan het werk. (Foto: Ben te Raa).
Kunstenaar Anne Mieke Backer aan het werk. (Foto: Ben te Raa).

Levend Huis Almere Haven hersteld

HAVEN - Met de aanplant van de laatste struik door kunstenaar Anne Mieke Backer is het Levend Huis Almere Haven hersteld.

De vorige versie, uitgevoerd in buxusstruiken, is verloren gegaan door aantasting van de buxusmot. Het nieuwe huis bestaat uit de kleinbladige hulst. Het kunstwerk verbeeldt het meubilair en de plattegrond van de benedenverdieping van een huis dat is gebaseerd op bestaande woningen in de wijken Korn- en Oldewierde in Almere Haven. Het kunstwerk is te vinden bij het Eksternest aan de rand van Almere Haven.

Landschapskunstwerk

Het landschapskunstwerk ‘Levend Huis Almere Haven’ oorspronkelijk in 1992 tot stand gekomen, is familie van het ontwerp voor het ‘Monument voor een Woningwetwoning’ uit 1977, uitgevoerd in de Leeghwaterplas in Almere uit 1981. Gedurende de eerste jaren werden de hagen door een modelleur geknipt, maar door de overdracht van het gebied van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders naar de gemeente Almere is het snoeien niet voortgezet. Toen de natuur het overnam verdwenen geleidelijk de menselijke structuren, de hagen groeide uit tot bomen.

Geïntrigeerd

Nadat in 2011 een ambtenaar van de dienst Groen, Water en Natuur de restanten vanuit een vliegtuig waarnam, raakte hij geïntrigeerd door dit groenobject en vervolgens is de gemeente begonnen met het gedeeltelijk in ere herstellen van het kunstwerk. Er is gesnoeid en er zijn esdoorns aangeplant om de ‘muren’ weer zichtbaar te maken. Tegenwoordig worden alleen nog de contouren onderhouden van dit stukje landart.
Om een veiliger omgeving en regelmatig onderhoud te garanderen is vervolgens gekozen om een variant op het ‘Monument voor een Woningwetwoning’ te bouwen bij het Eksternest genaamd het ‘Levend Huis Almere Haven’.

De herbouw is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Almere. Het onderhoud van het kunstwerk wordt verzorgd door de vrijwilligers van stichting Het Levende Huis.

Op de foto Anne Mieke Backer. Foto: Ben te Raa.