Haddock Watersport aan het surfstrand in Haven. (Foto: aangeleverd)
Haddock Watersport aan het surfstrand in Haven. (Foto: aangeleverd)

Negen officiële buiten-zwemlocaties in Almere

ALMERE - Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben de lijst met 32 officiële zwemlocaties en 1 potentiële zwemlocatie voor 2022 in Flevoland vastgesteld. 9 daarvan zijn er in Almere. Vanaf 1 mei wordt het water met regelmaat gecontroleerd op schadelijke bacteriën bij de officiële zwemlocaties. Ook wordt er gecontroleerd op de aanwezigheid van blauwalgen en afval, zoals glas, drijfvuil en olie. 

Weerwater

In Stad rond het Weerwater zijn er drie buiten-zwemlocaties: Het Lumièrestrand is één van de drie stranden en ligt aan de oostzijde. Het heeft een 150 meter lang zandstrand en ligt langs het fietspad "rondje ’t Weerwater. Het Fantasiestrand aan de zuidwestzijde heeft een 175 meter lang zandstrand met grote ligweide. Er loopt een waterski Kabelbaan vlak achter de drijflijn over breedte van de zwemzone, en het Stedenwijkstrand aan de noodwestzijde. Het strand heeft last van zwanen en daarom wordt er weinig gezwommen. De gemeente zoekt hiervoor een oplossing, want het is een mooie recreatieplek voor de Stedenwijk in Almere.

Noorderplassen

Aan de Noorderplassen zijn twee zwemlocaties te vinden: Het Noorderplassenstrand ligt aan de zuidelijke oever en heeft een 100 meter lang zandstrand met een grote ligweide. Het Strand in Zicht ligt aan de zuidelijke oever, naast het paviljoen BoatHouse. Het heeft een 185 meter lang zandstrand met een grote ligweide.

Hollandse Brug

Ook bij de Hollandse Brug zijn er twee locaties: Het Zilverstrand is opnieuw in 2017 opengesteld na herstel en herprofilering van het strand. De reden hiervoor was de verbreding van de A6 en de Hollandse brug. Het nieuwe Zilverstrand ligt aan het Gooimeer, en Het Almeerderstrand dat gelegen is aan het IJmeer bij Almere, ten noorden van de Hollandse brug; Aan de noordzijde ligt de jachthaven Marina Muiderzand.

Almere Haven

Tot slot Almere Haven: Het surfstrand Almere ligt aan het Gooimeer bij Almere Haven. Het heeft een zandstrand van maximaal 60 meter breed. De locatie nodigt uit tot surfen en er liggen het clubgebouw van windsurfvereniging ‘Almere Centraal’ en Haddock Watersport. Zwemstrand Almere is oostelijk van het surfstrand gelegen. Beide stranden zijn door een wandelpad met elkaar verbonden.

De zwemlocaties met voorzieningen zijn te vinden op de zwemwaterkaart op www.zwemwater.nl.