De spelers van SubSub tijdens de repetities. (Foto: Claudia Kamergorodski)
De spelers van SubSub tijdens de repetities. (Foto: Claudia Kamergorodski)

Repetities voorstelling ‘Rouwkost’ van SubSub in volle gang

Uit

ALMERE - Het Almeerse jongerengezelschap SubSub komt in juni met een voorstelling over verlies en rouw. “Ik wilde deze voorstelling graag maken om het taboe dat hier toch een beetje omheen hangt te doorbreken”, vertelt regisseur Esther Bolte. In gebouw De Voetnoot zijn de repetities voor ‘Rouwkost’ in volle gang en Almere DEZE WEEK nam een kijkje. 

Door Petra Onderwater

Na een korte warming-up krijgen de zeven jonge acteurs van Bolte de opdracht om in hun rol te kruipen en als hun personage door de zaal te lopen. “Vergroot het maar lekker uit, zodat de eerste ongemakkelijkheid verdwenen is.” Waar de een bijna uit elkaar spat van energie en enthousiasme, loopt de ander met gebogen hoofd of verdwaasd om zich heen kijkend in de rondte. Vervolgens moeten de acteurs in elkaars rollen kruipen, wat leidt tot de nodige hilariteit, maar ook heel leerzaam blijkt te zijn.

Rouwproces

De nieuwe voorstelling gaat over het rouwproces van Mitch en Aisha, broer en zus, die hun moeder verliezen en daarmee een stukje van zichzelf. Beiden gaan op een totaal andere manier met het verlies om en ze raken steeds verder verwijderd van elkaar. Aisha valt in een zwart gat en zondert zich af. Mitch grijpt juist alles aan om de deur uit te gaan en verliest zich in ‘leuke’ dingen doen.

Universeel

“In de jongerengroepen waarmee ik bij SubSub voorstellingen heb gemaakt, zat elk jaar wel iemand die op wat voor manier dan ook met rouw en verlies te maken had. Maar daar werd helemaal niet over gesproken, terwijl de dood ook gewoon bij het leven hoort, hoe moeilijk het ook is”, aldus Bolte. “Je kunt je zo verdomd alleen voelen, terwijl iedereen hiermee te maken heeft. Het is zo universeel.”

Eigen ervaring

Thomas Wessing speelt de rol van Mitch. “Hij wil de pijn van het verlies eigenlijk niet voelen. Hij wil er afstand van nemen, maar er tegelijkertijd ook zijn voor zijn zusje”, vertelt hij. “Voor deze rol kan ik putten uit eigen ervaring, want mijn oma is een aantal jaren geleden overleden. Ik woonde samen met mijn moeder en mijn oma, dus we waren behoorlijk close. Ik merkte dat ik ook graag wilde doorgaan met mijn leven, terwijl mijn moeder er juist heel erg mee bezig bleef. Dat werd mij soms wat te veel. Het is best moeilijk om weer echt bij dit gevoel te komen, maar wel nodig om het geloofwaardig over te brengen.”

Rosa Rouwenhorst speelt de rol van Aisha. “Mijn ervaring is dat het verlies aan de ene kant slijt, maar aan de andere kant nooit slijt. Je blijft het op de een of andere manier toch altijd bij je dragen”, vertelt zij. “Ik herken ook wel bepaalde dingen in Aisha die me helpen bij het spelen van deze rol.”

Kaartverkoop gestart

Voor het eerst wordt SubSub gesteund door het Fonds Podiumkunsten, die de meerwaarde ziet van het jongerengezelschap én het project Rouwkost. ‘De impact van het thema en het spel door leeftijdgenoten zijn aansprekende elementen in de jongerenvoorstelling’, oordeelt het fonds.

Rouwkost is van 8 t/m 25 juni te zien in De Voetnoot aan het Stadhuisplein. In diezelfde periode worden ook schoolvoorstellingen gespeeld, met een nagesprek en de mogelijkheid om workshops te boeken. Ga voor meer informatie en kaarten naar www.subsub.nl