Het postsorteercentrum van PostNL op Stichtsekant. (Foto: Fred Rotgans)
Het postsorteercentrum van PostNL op Stichtsekant. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Werknemers Almeers postsorteercentrum PostNL slaan alarm

Algemeen

STICHTSEKANT – De arbeidsomstandigheden in het postsorteercentrum van PostNL op Stichtsekant zijn ronduit slecht en de beloofde 400 Almeerse arbeidsplaatsen blijken een wassen neus: ’90 procent heeft geen vaste dienstbetrekking, en drie zijn er pas doorgestroomd naar een vaste baan.’ Een groep medewerkers slaat alarm.

Door Marcel Beijer

Een computer die doorlopend controleert of het bizar hoge productietempo wel wordt volgehouden, scheldende teamleiders, represailles als tegenspraak wordt gegeven en wie een gesprek over verbetering van de werkomstandigheden aanvraagt wordt domweg niet meer opgeroepen: de arbeidsomstandigheden in het sorteercentrum van PostNL op Stichtsekant is volgens een groep medewerkers allerbelabberdst. De 47-jarige Arvind uit Amstelveen ondervond het aan den lijve. Hij treedt openlijk naar buiten omdat hij inmiddels een andere baan gevonden heeft. Zijn verhaal wordt echter tegenover deze krant gesteund door een aantal collega’s die er nog wel werken en daarom liever anoniem wil blijven.

Pakkettensorteerder

“Ik ben vader van twee jonge meisjes, ik wil graag zoveel mogelijk werken zodat ik mijn gezin kan onderhouden”, zegt Arvind. In december kwam hij bij PostNL in Almere te werken als pakkettensorteerder. “Het bedrijf heeft een goede naam. Ik ging er vanuit dat de arbeidsvoorwaarden dan ook vanzelfsprekend goed zouden zijn.” Dat viel bar tegen.
“PostNL heeft het werk uitbesteed aan een uitzendbureau en die gooit de knoet erover”, stelt Arvind. “Het werktempo lag ontzettend hoog, toch kreeg ik nooit klachten. Na een maand vertelde een teamleider ineens dat ik harder moest werken. Ik vroeg een gesprek aan, maar in plaats van een uitnodiging werd ik naar de afdeling ‘opvoer’ overgeplaatst. Daar moest ik alle pakketten in een rap tempo op een band gooien, acht uur per dag, vijf dagen in de week. Dat is fysiek ontzettend zwaar. Boven mijn hoofd hing een beeldscherm dat aangaf of ik nog op schema lag. Ging het te langzaam, dan werd ik uitgescholden door de teamleiders. Dat zijn voornamelijk Roemenen. Ik ging kapot. Dit is voor niemand vol te houden.”

Rooster

Toen de grote piekdrukte van de pakketten voorbij was, werd Arvind minder vaak ingezet. “Ik kreeg wekelijks nog wel een rooster toegestuurd met 40 uur werk, maar heel vaak werd ik op het laatste moment weer uit de planning gehaald. Geen werk betekent geen loon. We zijn wegwerpproducten: ze buiten je uit en gooien je weg zodra je moeilijk doet of je fysiek en mentaal kapot bent. Hoe kan dit in Nederland? In Almere?”
Het verhaal van Arvind wordt bevestigd door collega’s die er nog werken en niet met hun naam in de krant willen. Zoals Suzanne die ervoor zorgde dat zij goed kon opschieten met de teamleiders. “Omdat ik er goed opsta bij ze, roosteren ze me in. Anders ben je echt het haasje. In het sorteercentrum werken veel Roemenen. Die verdienen hier veel meer dan in hun thuisland en vinden alles best. Maar die 400 Almeerse banen die beloofd zijn, dat is gewoon onzin. Ik ken hooguit drie mensen die naar een vaste baan zijn doorgestroomd.”

FNV

In een reactie laat Marianne Jekkers van de vakbond FNV weten erg te schrikken van de Almeerse verhalen. “De wet WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) zou uitzendkrachten moeten beschermen tegen deze gang van zaken bij flexwerkers, maar PostNL weet die wet te omzeilen door contracten met een vaste garantie van vier uur per vier weken te geven. Dat biedt natuurlijk geen enkele garantie en maakt van de flexwerkers een speelbal. En als je niet werkt, bijvoorbeeld omdat je ziek bent, krijg je gewoon geen geld.”
De FNV doet al een aantal maanden onderzoek naar pakketsorteercentra en heeft al gesproken met ruim 400 medewerkers op 29 verschillende locaties. Daarvan was 90% uitzendkracht. “Overal is het verhaal niet erg positief, Almere is echter een negatieve uitschieter”, constateert Jekkers. “De vraag is waarom PostNL voor deze opzet kiest, het is toch een gerenommeerd bedrijf dat een voorbeeldfunctie zou moeten vervullen? Ze kunnen de werknemers ook een keurig dienstverband aanbieden.“

Reactie PostNL

Een woordvoerder van PostNL zegt zich niet in de kritiek te herkennen. “Er zijn dagelijks teamleiders van het uitzendbureau en iemand van PostNL op de werkvloer aanwezig. Als er zaken zijn waarover mensen ontevreden zijn, kan dat dus altijd gemeld worden.”

De vraag waarom PostNL als gerenommeerd bedrijf de werknemers niet zelf in dienst neemt, is volgens de woordvoerder niet relevant. “Wij vinden het erg belangrijk een goed werk- en opdrachtgever te zijn. Het gaat hier niet om uitbesteding, maar om inlening van uitzendkrachten. Zij zijn in dienst bij het uitzendbureau en werken voor PostNL. In tegenstelling tot uitbesteding worden uitzendkrachten via de inlenersbeloningsregeling beloond conform de PostNL cao.”  Volgens de woordvoerder wordt dit model breed gebruikt in de transportindustrie en logistieke sector, omdat het een succesvolle manier is om volumepieken en -dalen flexibel op te vangen.

In gesprek

De woordvoerder stelt nadrukkelijk dat de voorbeelden in de artikel ‘ontoelaatbaar’ zijn. “Wij nemen deze signalen dan ook uiterst serieus en gaan in gesprek met de uitzendorganisatie hierover om dit verder uit te zoeken en om eventueel vervolgmaatregelen te kunnen nemen.”