(Foto: Adobe Stock).
(Foto: Adobe Stock).

Voorlopig geen regels vestiging flitsbezorgers

ALMERE – “Er is geen wettelijk kader om paal en perk te stellen aan de vestiging van flitsbezorgers in Almere”, zei wethouder Froukje de Jonge donderdagavond op de Politieke Markt. Dit antwoordde zij op de vraag van de PvdA waar in de stad flitsbezorgers wel en niet wenselijk zijn.

Door Robert Mienstra

De PvdA heeft wilde met andere fracties en het college spreken over de vestiging van flitsbezorgers in Almere. In Almere zijn op dit moment twee vestigingen van flitskoerier Flink aanwezig, in Stad en Buiten, maar de PvdA verwacht dat het aantal vestigingen van flitsbezorgers gaat stijgen. In andere grote steden heeft de vestiging van flitskoeriers in woonwijken tot veel overlast voor omwonenden geleid en worden daar nu maatregelen tegen getroffen. In Almere is dit volgens de wethouder nu niet mogelijk.

Overlast

Is het wenselijk om regels voor flitsbezorgers op te stellen, was ook een vraag die voorlag. Veel partijen haastten zich te melden dat ze niet tegen flitsbezorgers zijn omdat daar maatschappelijke behoefte aan is. De meningen in de raad waren verdeeld of er paal en perk gesteld moet worden aan de vestiging van flitsbezorgers in drukke gebieden en woonwijken. “We moeten er wel rekening houden dat die overlast er komt”, zei Erik Theunissen van de PvdA., “wellicht zijn er daarom kaders nodig voor de nieuwe vestigingen.”

Gesprekken

Wethouder De Jonge stelde dat er wel gesprekken gaande zijn met nieuwe flitsbezorgers in Almere. “Nu reguleren we de nieuwe vestigingen door gesprekken met de organisaties. Verder weten we door gebrek aan juridische kaders niet onder welke bestemming flitsbezorgers vallen. Daar moet eerst de hoogste rechter uitspraak over doen. Dan pas kunnen we bestuurlijke en politieke afwegingen maken.”

Amsterdam

De hoofdstad heeft inmiddels wel korte metten gemaakt met de vestiging van flitsdistributiecentra in de stad. Daar zullen nieuwe flitsvestigingen alleen nog worden toegestaan in bedrijfsgebieden. Amsterdam gaat flitsbezorgers weren uit woonwijken en gemengde woon-werkgebieden en alleen nog in hoge uitzondering toestaan.