De natuur als inspiratiebron, door Angela Groeneveld, beeldend kunstenaar. (Foto: aangeleverd)
De natuur als inspiratiebron, door Angela Groeneveld, beeldend kunstenaar. (Foto: aangeleverd)

Garden of Peace officieel geopend

Algemeen

Inspiratieplek voor vreedzame stad van de toekomst

Garden of Peace officieel geopend

ALMERE - De ‘Garden of Peace’ op de Floriade Expo is officieel geopend op de Internationale Dag van het Samen Leven in Vrede. Er waren toespraken van oud-burgemeester Annemarie Jorritsma, loco-burgemeester Froukje de Jonge, ontwerper Armando Milani, Gunter Pauli en Sheikh Khaled Bentounes, initiatiefnemer van de VN dag van het Samen Leven in Vrede. 

De Almeerse Tuin van Vrede is ontworpen op het patroon van de continenten op aarde, aan de hand van de floradiversiteit in de verschillende werelddelen. Hiermee wordt aangegeven dat wij als één wereld één gemeenschap vormen. 

De Garden of Peace maakt onderdeel uit van het gedachtengoed van de Cultuur van Vrede. “Een cultuur die het mogelijk maakt om mensen te worden, die universele waarden en deugden belichamen en die elkaars culturen, religies en uniciteit waarderen”, aldus de initiatiefnemers. “Zo is in de tuin een ronde muur te vinden, met afbeeldingen van personen uit diverse culturen, die voor de wereld, door de eeuwen heen, van grote waarde zijn gebleken.”

School van Vrede

Onderdeel van deze Cultuur van Vrede is ook de algemeen bijzondere basisschool School van Vrede, die op 22 augustus haar deuren opent in de Pieter van Damstraat. Op de muur in de Garden of Peace is ook op speelse wijze beschreven welke uitgangspunten deze basisschool inspireren.

“Het doel is om kinderen te begeleiden in hun groei naar zelfbewuste, verantwoordelijke mensen, die om de mensheid en de aarde geven”, aldus Alaeddine Touhami, directeur van de school. “Op de School van Vrede worden de leerlingen gestimuleerd in hun ontwikkeling door gespecialiseerde observaties, reflectie en dialoog, en wereld- en natuuronderwijs middels moestuinen en ateliers.” 

Kleurwedstrijd

In een folder van de school staat een kleurplaat die kans geeft op gratis bezoek aan de Floriade Expo met het gezin. “De folders zijn huis-aan-huis verspreid in de wijk van de school, maar ze zijn ook te vinden op onze website en in sommige supermarkten en bibliotheken. En natuurlijk ook in onze Garden of Peace. Deze kunnen kinderen kleuren en op social media delen met de hashtag #schoolvanvrede. De winnaars maken we op 1 juli bekend.”