Het sorteercentrum op Stichtsekant (Foto: Fred Rotgans)
Het sorteercentrum op Stichtsekant (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Verbazing over werkomstandigheden PostNL

Algemeen

ALMERE – GroenLinks wil van het college weten hoe zij aankijkt tegen de werkomstandigheden bij het pakketsorteercentrum van PostNL op bedrijventerrein Stichtsekant. Deze krant publiceerde daar vorige week over. Fractievoorzitter Jaap Steenkamer heeft schriftelijke vragen gesteld.

Door Marcel Beijer

“Ik ben geschrokken van de voorbeelden die werknemers in het artikel aandragen”, zegt Steenkamer. “Een gerenommeerd bedrijf als PostNL zou met goed werkgeverschap het goede voorbeeld moeten geven, maar heeft hier wegwerpbanen gecreëerd waar werknemers onder hoge druk moeten werken en geen enkele garantie hebben op een vast inkomen. Zo ga je niet met mensen om. We moeten ons ook als gemeente afvragen of we dit wel willen.”
Steenkamer stelt dat de doelstelling van dit college is om Almeerders te begeleiden naar werk. “Maar zijn er mensen via begeleiding van de afdeling Werk en Inkomen aan een baan gekomen bij het PostNL postsorteercentrum? En als het dan om dit soort banen gaat, moet je je afvragen of je daar iets mee opschiet en of je die samenwerking wel in stand moet houden.”
Steenkamer wil de discussie ook breder trekken. “We praten al langer over de ontwikkeling van Stichtsekant, de wenselijkheid van datacentra. De wethouder roept altijd dat we daarmee banen  aantrekken, maar bij PostNL komt daar dus ook weinig van terecht. Die 400 werkplaatsen zijn niet gerealiseerd, het gros komt bovendien uit Polen of Roemenië. Dat zijn geen regiobanen, maar arbeidsmigranten waarbij de arbeidsrechten worden uitgehold.”

FNV

Dat is ook de mening van vakbond FNV. “De mensen die bij PostNL in Almere werken komen vaak ook niet uit de regio, maar uit Deventer of zelfs uit Duitsland”, zegt Marianne Jekkers die zich niet kan vinden in de reactie van PostNL in deze krant dat de uitzendkrachten volgens de CAO van PostNL werken. “Die uitzendkrachten hebben slechts recht op een aantal elementen van die CAO. Ze hebben bijvoorbeeld geen recht op winstuitkering en ook geen recht op hetzelfde pensioen.” Ook het verweer van PostNL dat de hele sector volgens dit model werkt, verwerpt Jekkers. “De VNO NCW, waar PostNL prominent lid van is, verwerpt dit model. Structureel werk zou moeten worden gedaan door mensen direct in dienst bij de bedrijven. Met fatsoenlijke contracten met gegarandeerde uren waar mensen een bestaan mee op kunnen bouwen. Het werk in deze sector is zwaar. Door te werken met uitzendkrachten hoeft PostNL geen verantwoordelijkheid te nemen voor de mensen die versleten raken door dit werk.”

Laag inkomen

“Mensen zijn onzeker van hun toekomst, weten niet wanneer ze moeten werken en hebben een laag inkomen. De meeste werken bij PostNL onder het meest onzekere fase A contract. In Almere is dit percentage veel hoger”, stelt Jekkers die ook ziet dat de beloofde vaste banen uitblijven. “Het sorteercentrum in Almere is geopend in 2019 , dat zou moeten betekenen dat de mensen die daar toen zijn begonnen inmiddels een fase B contract moeten hebben, met een hoger uurloon en meer rechten. Wij horen dat er geen fase B contracten gegeven worden en de mensen die dus wel in aanmerking komen voor fase B, worden gestimuleerd om ander werk te zoeken. PostNL maakt gretig gebruik van de mogelijkheden om de kosten laag te houden.”