Een gesoigneerde afwerking. (Foto: aangeleverd)
Een gesoigneerde afwerking. (Foto: aangeleverd)

Mazda komt met CX-60 e-Skyactiv PHEV

ALMERE - Mazda lanceert de grote en compleet nieuwe CX-60. Hun eerste PHEV aller tijden en met 327 pk tevens hun snelste productieauto ooit. De nieuwe CX-60 is duidelijk een auto met een verhaal. Met zijn elektrische range van ruim 60 kilometer komen de Japanners tegemoet aan de druk van de Europese overheden. Maar ze blijven geloven in hun eigen karakter en technologie.

Door Rob van Ginneken

Glimlachend lanceren ze de CX-60 vanaf volgend jaar namelijk ook met een drieliter zescilindermotor en zelfs een nieuwe dikke 3,3-liter diesel. Let wel: geheel nieuw ontwikkeld. Wat dat betreft doet Mazda denken aan de onverzettelijke Met Mazda Europa hoofdkwartier in Leverkusen doet wat dat betreft denken aan de Galliërs die koppig en vooral ook effectief weerstand bieden aan de Romeinen. Tot… je leest dat die diesel fenomenaal zuinig zal gaan rijden. Intrigerend en lekker eigenwijs dus.


In de lengte

De Japanners hebben een compleet nieuw onderstel ontwikkeld, waar de motor ‘klassiek’ in de lengte worden geplaatst. Die drijft via een achtversnellingsautomaat de achterwielen aan. Na de zomer komt als eerste de CX-60 e-Skyactiv PHEV en die zal zeker zakelijke en andere veeleisende rijders trekken. Kopers die niet compleet op ‘elektrisch’ over willen gaan, maar in de stad en bij huis of kantoor wel willen ‘fluister rijden’. Of elektrisch hun woonwerk verkeer rijden. Met prijzen vanaf ruim vijftig mille zal hij goed meedoen, zeker als je weet dat de CX-60 enorme trekkracht heeft. Een hele forse caravan of -aanhanger is geen probleem. Zijn gesoigneerde afwerking, kloeke formaat, bijzondere uitstraling en ontegenzeglijke karakter zijn troefkaarten tussen de concurrentie. 

Sierlijk

Bij de eerste kennismaking noteren we dat hij sierlijk oogt en herkenbaar is als grote broer (475 centimeter) van de populaire CX-5. Het zitcomfort is uitstekend en je kijkt uit over een complete en hoogwaardige uitrusting. Ook de bediening is goed voor elkaar. Superruim is hij achterin trouwens niet, als logisch gevolg van die lange ‘neus’. Maar het gaat prima verder.

Solide rijeigenschappen

Als gezegd heeft de CX-60 PHEV totaal 327 pk en megatrekkracht beschikbaar. Hij sprint in nog geen zes tellen naar de 100. De top is op 200 begrensd. Belangrijker zijn aspecten als de enorme souplesse en uitstekend werkende 8-versnellingsautomaat. Kortom: een heerlijke reisauto die ook nog 2,5 ton mag trekken. Mazda’s staan bekend als echte rijdersauto’s en de Japanners stelklen ook met de CX-60 niet teleur. Op zijn geavanceerde onderstel stuurt hij heel levendig en direct, blijft stabiel en de vering is toch niet te hard. Knap gedaan. De Mazda concurreert zodoende met premium Duitse merken. Maar dan voor minder geld.

De nieuwe CX-60 is een auto met een verhaal. (Foto: aangeleverd)
Een kloek formaat, bijzondere uitstraling die sierlijk oogt. (Foto: aangeleverd)