Daling WW-uitkeringen in Flevoland zet door

FLEVOLAND - In de provincie Flevoland zette de daling van het aantal WW-uitkeringen in april versterkt door. Veel bedrijvigheid nam toe, bijvoorbeeld in de horeca, bouw en landbouw. Bijna één op de drie mensen die vanuit de WW-uitkering aan het werk ging, ging aan de slag als uitzendkracht.

Eind april 2022 verstrekte UWV 4.939 WW-uitkeringen in de provincie Flevoland. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 5,1% (-263 uitkeringen). Landelijk was de afname met 5,0% iets kleiner. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Flevoland is 36,5%, oftewel 2.835 uitkeringen. Deze afname is iets groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-34,4%).

Uitzendwerk

Uitzendwerk is een belangrijke manier om vanuit de WW-uitkering weer aan het werk te gaan. Van de mensen in Flevoland, die in het eerste halfjaar van 2021 vanuit de WW het werk hervatten, vond 30% werk als uitzendkracht. Uitzendkrachten komen overigens ook relatief vaker in de WW terecht dan werknemers die direct in dienst zijn bij een werkgever. Dit hangt samen met de grotere kans op herhalingswerkloosheid bij uitzendkrachten. Dat komt mede doordat uitzendkrachten vaak worden ingezet voor bijvoorbeeld seizoenswerk of om zieke werknemers te vervangen.