Floriade

Na al de negatieve berichten van meerkosten en nog niet af zijn, ben ik toch gaan kijken op de Floriade. Ik heb een pas als Almeerder (sinds 3 jaar hier) en kan in -uit lopen. De eerste keer was teleurstellend, weinig bloeiende planten en alles leek net aangeplant.(kortom, te laat begonnen).Vorige week was ik er weer, en het viel me toch mee. Meer kleur nu en het park lijkt meer vorm te krijgen zoals de bedoeling was. Ik stoor me wel aan de vele Horeca en de muziek, maar de Foodtrucks zijn een uitkomst. Veel landen zien hun aanwezigheid slechts als een souvenier-shop en er zijn de noodzakelijke stands van bedrijven. De glastuinbouw is helaas niet bijzonder in hun presentatie. Toch een paar tips: Almere-Amsterdam. Een geweldige presentatie voor meer groen in de stad, echt top. Ook de Almerese Wolunie heeft een bijzonder bijdrage gemaakt vol kleur, prachtig! Toch ook positief Floriade nieuws.

 Alex de Wolf


Leenvoertuigen

Sinds een aantal weken wordt Almere geteisterd door het plaatsen van e-bikes en -scooters van Go en Tier. Waar een normale fiets, op straffe van een boete, bijna nergens in de stadsdelen mogen worden geplaatst staan overal op hinderlijke plekken de fietsen en scooters van deze organisaties. Vaak midden op een trottoir of fietspad. Waarom worden deze dingen niet gewoon in een fietsenrek geplaatst, net als wat verwacht wordt van de bezitters van overige fietsen? En wie denkt goedkoop uit te zijn met deze leenvoertuigen kan nog weleens behoorlijk bedrogen uitkomen. Meer dan 17 euro per uur.

William Gasman, Almere Buiten

Wisselweg

Aan de Wisselweg zijn door van der Valk Investments niet (zoals ik las in ADW van 25 mei) 937 sociale huurwoningen gepland, maar 937 woningen totaal, waarvan er 511 “sociaal” heten te zijn en dat zijn allemaal studentenunits. Hoewel: tijdens de livestream werd nog verteld dat die units óók geschikt zijn voor studenten, maar niet specifiek voor hen bestemd. Mogelijk heeft men zich bedacht bij de gemeente of van der Valk. De overige woningen zijn vrije sector huurwoningen. Dát is waar veel raadsleden zo ontstemd over waren, hoewel het al zo stond in de brief die B&W in oktober 2020 naar de raad stuurde. (Met licht afwijkende aantallen weliswaar.) De 511 studentenunits zijn ook niet op de locatie van de gesloopte “beurs” voorzien, maar op een plek waar een gedeelte van het voormalige Leaseplangebouw stond, allemaal op elkaar gestapeld in een betonkolos van 35 verdiepingen. Waar de “beurs” (voormalig pand Oranjewoud) stond, zou een kantoorpand moeten komen met een sportgelegenheid beneden en een architectuur die doet denken aan het gesloopte gebouw. Na alles wat ik gelezen heb, vraag ik me af of íemand in de gemeente nog enig overzicht heeft over alle plannen. Laat staan de regie.

Ron Willard, Staatsliedenwijk

Kalf

Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Zo gaat het vaak bij gemeentes. Zondag 22 mei was het mooi weer en het leende zich een terrasje te pakken in het centrum van Almere stad. Mijn man loopt wat moeilijk vanwege zijn prothese en wordt ook een dagje ouder. We parkeerden de auto op de invalide parkeerplaats bij het Flevoziekenhuis. Ik liep vooruit om te kijken of er plek was. Wenkte mijn man, hij zag niet dat er een verhoging was en viel voorover op het terras met zijn gezicht op de grond. Zijn neus bloedde hevig en zijn knie, waar de prothese aan gekoppeld zit, was beschadigd. Velen kwamen aansnellen om mijn man te helpen, één man heeft mijn man fantastisch geholpen. In het Flevoziekenhuis is zijn hevig bloedende neus gehecht. Hij ligt nog steeds op bed. We hebben nu even thuiszorg. Dit had weer niet hoeven gebeuren als de gemeente de afloop naar het restaurant niet verhoogd had. Waarom een gedeelte laag en hoog? De kleuren van de tegels geven ook geen onderscheid aan. Levensgevaarlijk. Het zware ongeluk in 2009 toen hij met zijn racefiets bij Hout op de ventweg werd gegrepen door een tractor had ook voorkomen kunnen worden als het zicht voor zowel mijn man als de tractor bestuurder goed was geweest en het dichtbegroeide struikgewas gesnoeid was geweest. Weer een hoop verdriet en ellende en geregel op je oude dag. Voorlopig voor ons geen terrasje meer. Jammer.

Fam. Riphagen


Housing First

Dakloze Roy is een gelukkig mens (ADW 25/5) omdat hij een sleutel van een woning kreeg via het project Housing First. Van harte gefeliciteerd, Roy. Housing First is een vorm van begeleid wonen waarbij de betrokkene eerst een woning krijgt en vanuit die basis hulp bij het herstel van het gewone leven. Thuislozen. De vergissing dat daklozen daarvoor in aanmerking komen, ligt voor de hand. Het gaat wat mij betreft over thuisloze mensen en niet over mensen die ‘een dak boven hun hoofd’ nodig hebben. Het gaat om mensen die de kenmerken en hoedanigheden van een ‘thuisloze’ hebben. Thuisloze mannen en vrouwen hebben naast huisvesting, vaak een stevige mate van begeleiding- en behandeling nodig. Housing First wil mensen vanuit de rust van een eigen woning, werken aan herstel, waarbij hun medewerkers kunnen helpen. Dat het niet over dakloze-, maar wel over Thuisloze mensen gaat, blijkt uit het feit dat men spreekt over mensen met een meervoudige problematiek. De basis voorzieningen kunnen vanuit Housing First worden geregeld. Als het gaat over verslaving of psychiatrische problemen dan is externe professionele ondersteuning voor de Thuislozen, die vak ook dakloos zijn, noodzakelijk. De woning vormt de basis van waaruit wordt toegewerkt naar herstel van het gewone leven. De begeleiding wordt geboden door het Leger des Heils en Kwintes. Het gecertificeerde geld dat al decennia naar een brede groep daklozen is gegaan, dient terug te komen voor de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen - in dit verband. Blij en dankbaar voor deze nieuwe ontwikkeling.
Jo Bosma.