Sloeproeien: een sport die ver teruggaat

ALMERE - In de aanloop naar de Dutch Water Week is ook Sloeproeien Almere er bij. "Sloeproeien is een pittige sport, mentaal en fysiek, maar ook een sport die voldoening geeft", aldus voorzitter Janita van Tongeren. 

"Sloeproeien is een eeuwenoude sport, die vroeger vooral onder mariniers grote populariteit genoot", zegt Van Tongeren. "We varen in originele reddingssloepen met 6, 8 of 10 roeiers, die elk één roeiriem hebben. Die werden al tijdens de VOC-tijd gebruikt. Bij wedstrijden heb je te maken met een handicapsysteem, zodat verschillende typen sloepen toch tegen elkaar kunnen strijden. Het is fysiek best een zware sport, zeker met wind en regen op het water. De Harlingen-Terschelling Race is wat dat betreft wel een goed voorbeeld. Dat is de moeder aller wedstrijden in Nederland.”

Clinics

Tijdens de Dutch Water Week geeft Sloeproeien Almere clinics waarmee ze de sport onder de aandacht willen brengen. Van Tongeren: "Almere wordt omringd door water en er is bijna geen betere plek te vinden om deze sport te beoefenen. De sport is niet alleen fysiek pittig, maar ook mentaal. Maar als je zwaar op de proef wordt gesteld en afhankelijk bent van elkaar, dan schept dat ook een hechte band. Wanneer je eenmaal bent gevallen voor het sloeproeien, dan kom je in een hechte en gezellige community terecht.”

De clinics worden gegeven op zaterdag 4 juni. Aanmelden kan via www.sloeproeienalmere.nl. Overige informatie Dutch Water Week: www.dutchwaterweek.com