De plek waar gebouw De Beurs stond is nu een grote kale vlakte. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De plek waar gebouw De Beurs stond is nu een grote kale vlakte. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Sloopwerkzaamheden De Beurs afgerond

Algemeen

STAD CENTRUM - De sloop van gebouw De Beurs is afgrond. De bergen puin zijn verdwenen en wat rest is een grote kale vlakte. Momenteel worden de voorbereidingen getroffen voor de bouw van de nieuwe woontorens op deze locatie. De vergunning hiervoor wordt momenteel opgesteld. De verwachting is dat het gehele plan in 2025 af is.

De gemeenteraad besloot medio vorig jaar tot sloop van het pand, ook toen een aantal instanties probeerden het markante gebouw voor de sloopkogel te behoeden. Erfgoedvereniging Heemschut wilde het pand tot monument benoemen. Er zijn in ons land niet zo heel veel gebouwen meer die in de stijl van het Brutalisme zijn gebouwd. Deze stijl kenmerkt zich door grote blokachtige structuren van ruw onafgewerkt gewapend beton of metselwerk. Zo deed de Commissie Welstand en Erfgoed Almere een beroep op het historisch besef van de stad en meende dat sloop van het pand ‘een onherstelbare fout’ zou zijn. 

Verschillende architecten poogden het pand een andere bestemming te geven, maar dat bleek technisch toch lastiger dan gedacht. Langs de Wisselweg en Spoordreef komen vijf woontorens met in totaal ongeveer 850 woningen, waaronder starters- en studentenwoningen. De gebouwen worden maximaal 120 meter hoog. Onder de gebouwen komt een parkeergarage. Op de begane grond komen ondersteunende voorzieningen, zoals kleine buurtwinkels, horeca en zorgvoorzieningen. Overigens zal gebouw De Beurs herkenbaar terugkomen in de nieuwe plannen.