De locatie van het Houthakkers Gilde langs de Leeuwerikweg. (Foto: aangeleverd)
De locatie van het Houthakkers Gilde langs de Leeuwerikweg. (Foto: aangeleverd)

Houthakkers Gilde: ‘Er zijn echt niet zomaar bomen gekapt’

Algemeen

ALMERE – Het Almeers Houthakkers Gilde vindt het jammer dat de SP geen contact heeft gezocht voordat zij schriftelijke vragen indienden over vermeende bomenkap op de locatie van het gilde aan de Leeuwerikweg. “De opmerking dat ‘onze bossen geplunderd worden door particulieren’ getuigt van een volledig gebrek aan kennis van hoe bossen worden beheerd”, reageert voorzitter Gerard Hellwig van het gilde.

De SP stelde de vragen na klachten van bewoners uit Vogelhorst. “Wij hadden al hun vragen zó kunnen beantwoorden en dan hadden zij met de feiten in de hand navraag kunnen doen bij de gemeenteambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het beheer van alle Almeerse bossen, waaronder het Almeerderhout”, zegt Hellwig. “Deze deskundigen gaan uiterst zorgvuldig om met dat bezit. Het Almeers Houthakkers Gilde participeert ook in het overleg over de voortdurende zorg voor en inrichting van het Almeerderhout.”

Controle op werkzaamheden

Het Houthakkers Gilde is bestaat uit een 20-tal gecertifieerde hakkers/zagers, die met professionele materialen, op vrijwillige basis, bosbeheerwerkzaamheden van de gemeente en andere partijen uitvoeren. “Ook langs de Leeuwerikweg zijn, in samenwerking met de gemeente, gemerkte bomen geveld. De controle op die werkzaamheden is in handen van de beheersorganisatie van de gemeente. Dus er zijn echt niet zomaar bomen weg gehaald.”

De open plek langs de Leeuwerikweg stamt volgens het Gilde overigens nog uit de tijd dat daar het informatiecentrum Almere Hout stond. “We hebben de locatie wel opnieuw verhard en deels verlengd. Vanwege diefstal van hout en materialen zagen we ons bovendien genoodzaakt een hek en een container te plaatsen. Maar de locatie ligt niet in het zicht van bewoners.”

De bijdrage aan het beheer van de bossen doet ons Gilde met veel plezier. “Zonder kosten voor de gemeenschap en met een meer dan groot oog en hart voor de natuur. Een klus die we van harte doen en elke keer afsluiten met het genieten van een pan soep door een van de Gilde broeders gemaakt”

Meer informatie: www.houthakkersgildealmere.nl