Jan Hoek: "We gaan PMD+ invoeren." (Foto: aangeleverd)
Jan Hoek: "We gaan PMD+ invoeren." (Foto: aangeleverd)

Vertraging overgang nieuw afvalsysteem kostte al 7 ton

Politiek

ALMERE – De vertraging die is opgelopen voor de overgang naar een nieuw afvalsysteem heeft de gemeente al 700.000 euro gekost. Dat zei wethouder Jan Hoek afgelopen donderdag tijdens de Politieke Markt.

Door Marcel Beijer

Momenteel moeten Almeerders hun afval zelf voorscheiden. Vorig jaar besloot de gemeenteraad, tegen het advies van het college in, op nascheiding (formeel: PMD+) over te gaan. Die botsing tussen bestuur en gemeenteraad nam talloze vergaderingen in beslag en liep daardoor forse vertraging op.
Overgang van het oude naar het nieuwe systeem gaat gefaseerd gebeuren. Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) had beloofd voor de zomer met een transitieplan te komen, maar moest donderdag toegeven dat dit plan pas in september of oktober klaar is. Het is dus nog niet bekend op welk moment Almeerse wijken overgaan op nascheiding. Zo lopen de huidige duovuilniswagens ‘op hun laatste benen’ en moeten vervangen worden door mono-modellen die geschikt zijn voor PMD+. Tot de invoering een feit is, moeten dus tijdelijke maatregelen worden genomen. Zo wordt voor gesneuvelde vuilniswagens tijdelijk vuilniswagens gehuurd en worden ook 30.000 kliko’s (containers) á 32 euro besteld voor wijken die nog worden opgeleverd voordat de transitie gerealiseerd is. In totaal zijn die kosten inmiddels opgelopen tot 700.000 euro.

‘Te lang gedaan over besluit’

“We hebben te lang, en ik kijk er niemand op aan, maar met z’n allen te lang gedaan over het besluit welk nieuw systeem we gingen hanteren”, sprak de wethouder. “En we betalen daar dus ook een prijs voor, en die is zeven ton.” Willem Boutkan (PVV) kaatste die bal terug: “Als het college niet zo hardnekkig had vastgehouden aan het huidige systeem was de kogel ook eerder door de kerk geweest.” 

Frustreren

Door de weerstand bij de wethouder leeft bij een aantal fracties in de raad het vermoeden dat het college de invoering van PMD+ wil frustreren. Aanleiding is niet alleen de vertraging van transitieplan, maar ook een brief die verstuurd is naar nieuwe bewoners van Oosterwold en Vogelhorst, die onlangs een nieuwe kliko hebben gekregen. In een begeleidende brief wordt met geen woord gerept dat het hier tijdelijke maatregel betreft en dat er weldra nieuwe kliko’s zullen komen. De wethouder erkende dat daar communicatief iets fout is gegaan. “Laat er geen misverstand over bestaan: we gaan PMD+ invoeren, want dat is de wens van de gemeenteraad.” Ook stelde hij dat de 30.000 bestelde kliko’s geen weggegooid geld is. ‘Die kunnen we elders in de stad opnieuw gebruiken’.