In de Glinkastraat werden ruiten in gegooid van een aantal slaapkamers. (Foto: aangeleverd)
In de Glinkastraat werden ruiten in gegooid van een aantal slaapkamers. (Foto: aangeleverd)

Glinkastraat zucht onder terreur hangjeugd

Algemeen

MUZIEKWIJK – De Glinkastraat in Muziekwijk is al sinds jaar en dag een plek waar onrust is en waar onveiligheid gevoeld wordt. “Maar nu loopt het de spuigaten uit”, vinden de bewoners. “Er zijn hier mensen die niet meer alleen hun hondje durven uit te laten. En onlangs zijn de ruiten van een paar appartementen ingegooid.”

Door Robert Mienstra

De bewoners hebben vooral last van groepen jongvolwassenen die er ’s avonds rondhangen. “Ze komen de trapportalen in om wiet te roken. Daarna ligt het trappenhuis vol wietzakjes en peuken van joints.” Er zijn vechtpartijen, bewoners worden bedreigd, ’s avonds rijden de auto’s af en aan om te dealen”, vertelt een bewoner, “om niet te spreken van de herrie die er ’s nachts is. Rustig slapen is niet meer mogelijk.” Verder storen de bewoners zich aan de rotzooi die de jongeren in de straat maken. De bewoners van de koopwoningen en de huurders vinden dat ze recht hebben op een veilige omgeving. “Die is er al lang niet meer.”

Ruiten

Onlangs werden de ruiten van diverse woningen ingegooid en lag de toegangsdeur er van een van de appartementen eruit. Bij een woning ging de ruit in van de babykamer, waar op dat moment geen kinderen aanwezig waren, maar en in een andere slaapkamer lag het glas zelfs in het bed waarin de bewoners lagen te slapen. Inmiddels hebben de bewoners zelf houten schotten voor de ramen getimmerd. “Het kan nog maanden duren voordat de ramen vervangen worden. Zo wil je hier toch niet wonen? Het liefst heb ik morgen een andere woning in een andere wijk.” Ook bewoners op de verdiepingen klagen dat er rommel tegen hun ruiten wordt gegooid.

Alliantie

De wooncorporatie de Alliantie heeft op een gegeven moment camera’s opgehangen. “Dat hielp een beetje, maar inmiddels zijn die weer weggehaald. Daarna liep de overlast weer snel op.
‘Wij zijn bekend met de overlast van de hangjongeren rondom het complex aan de Glinkastraat’, meldt de Alliantie in een reactie. De wooncorporatie geeft aan dat heel vervelend te vinden voor de bewoners ‘ongeacht onze beperkte mogelijkheden in het bestrijden van overlast die zich op straat afspeelt. Wij spreken de verschillende bewoners regelmatig, ook bijvoorbeeld in de VvE-vergaderingen - het gaat om een complex met zowel kopers als huurders.’
De Alliantie heeft eerder in een van de portieken een mobiele camera geplaatst die gericht is op de algemene toegangsdeur en de brievenbussen. ‘Nu de overlast die wordt ervaren weer toe lijkt te nemen, willen we opnieuw een mobiele camera plaatsen. We staan in nauw contact met de wijkagent en de veiligheidsmanager bij de gemeente en geven relevante bevindingen door aan deze professionals. We merken dat zowel de politie als de gemeente de klachten serieus nemen en aandacht hebben voor de zorgen van de bewoners. We vragen bewoners hoe dan ook om overlast altijd te melden.’

Politie

Meerdere bewoners belden regelmatig met de politie. “Die kwam af en toe inderdaad kijken, maar ze hebben een heterdaadje nodig. Inmiddels bellen we de politie niet of minder, want dat heeft toch geen zin. “Zelf durven we er tegen de jongeren niets meer van te zeggen, we zijn veel te bang dat dat uit de hand loopt.”
De politie was niet bereikbaar voor een reactie.

Kinderen

Er zijn bewoners die hun kinderen niet meer buiten laten spelen, zeker niet later op de dag of in het begin van de avond. “Als wij langs die groepen lopen, horen we ze af en toe praten over inbraken die ze gepleegd hebben. Je wilt toch niet dat je kinderen met dat soort mensen in aanraking komt?”

Politiek

Ook bij de Almeerse politiek staat de Glinkastraat op het netvlies. Vorige week kaartte de PvdA de onrust in de wijk aan in de gemeenteraad. De wethouder beloofde dat ze met de Alliantie, de bewoners en de politie in gesprek zal gaan.