(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Samen in actie tegen verspilling en armoede

Algemeen

ALMERE – Begin deze maand was de PLMA-beurs in de RAI Amsterdam, een Retailbeurs waarop internationale producenten hun producten presenteren. De producten die achterbleven, mocht Zending over Grenzen na afloop van de beurs inzamelen voor gezinnen in armoede in Oost-Europa en in Nederland.

“Niet alleen mensen in armoede zijn hiermee geholpen, maar ook de exposanten die doneren. Zij kunnen hierdoor retourtransportkosten besparen en hoeven hun stand niet op te ruimen. Bovendien krijgen hun producten een zinvolle bestemming en creëert deze inzameling bij alle betrokkenen bewustwording om verspilling tegen te gaan”, aldus hulporganisatie Zending over Grenzen uit Almere. “Het succes van de inzamelingsactie zit hem in de mooie samenwerking van exposanten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en personen. Een win-win situatie.”

Diverse bedrijven hielpen vrijwillig mee. Zo stelde Quick Rentals (Almere) pompwagens beschikbaar; Houweling Transport (Bleiswijk) voorzag in transportkooien; Bakker Logistiek (Zeewolde) en White Fields Logistics (Weesp) hielpen met het transport; CEVA Logistics (Utrecht) stelde koelvrachtwagens beschikbaar en een bedrijf in Sint Pancras bood haar koellocatie aan. 

Maar liefst 125 vrijwilligers hebben ruim zes vrachtwagens gevuld met etenswaren en hygiëneartikelen. Er zijn 5000 voedselpakketten gemaakt voor minimumgezinnen in de regio Almere. De lang houdbare producten zijn bestemd voor mensen in armoede in Oost-Europa. Met elkaar hebben we op deze manier een enorme impact kunnen maken, waardoor we verspilling kunnen voorkomen en armoede kunnen verzachten.