veel stevige kunststof vlakken. Slijtvast allemaal. (Foto: aangeleverd)
veel stevige kunststof vlakken. Slijtvast allemaal. (Foto: aangeleverd)

Mitsubishi Space Star: oude bekende weer in beeld

ALMERE - De Mitsubishi Space Star is een bekende, die al een paar keer is gefacelift. In deze tijd van hoge autoprijzen komt hij toch weer in beeld met zijn bovengemiddelde ruimte voor de betaalbare prijsklasse.

Door Rob van Ginneken

Het is vrij stil bij Mitsubishi. Pas volgend jaar komen ze in samenwerking met alliantiegenoot Renault met twee nieuwe modellen. Intussen staat de tekens ‘bijgepunte’ Mitsubishi Space Star nog in de showrooms. Niet de meest geavanceerde auto, maar wel verrassend veelzijdig en wat je zonder praatjes. Hij kan bij de gewone autokoper weer een gevoelige snaar raken. Je hebt een redelijk uitgevoerde versie vanaf 15.490 euro. Na een hernieuwde kennismaking stellen we vast dat er eigenlijk niet veel mee mis is. Nee, het is geen wonder van connectiviteit, beeldschermen en verfijnde hulpsystemen, maar hij doet zijn werk naar behoren. Hij heeft het prijskaartje van een stadsauto, maar met zijn lengte van 380 centimeter is het met wat fantasie een soort compacte ruimtewagen.

Geen tierelantijnen

Het koetswerkdesign kent geen tierelantijnen, behalve de ‘stoere’ en volwassen voorkant. Vanbinnen merk je dat deze auto letterlijk voor de wereldmarkt is ontwikkeld. Lees: veel stevige kunststof vlakken. Slijtvast allemaal. Aan de pluskant staat dat je standaard vier deuren hebt. Bovendien biedt hij verrassend comfortabele zitmeubels voor- en achterin en achterin kun je verrassend goed terecht. Dat gaat helaas wat ten koste van de bagageruimte. Die houdt niet over. Toch scoort hij qua veelzijdigheid goed in zijn segment. Het onderstel is ‘doorsnee beproefde techniek’ en remmen en schakelen (vijfbak) scoren een voldoende. De wegligging is zeker niet dynamisch, eerder comfortabel en goedmoedig. De vering houdt trouwens niet van kuilen in de weg. Die komt - bonk – stevig door.

Laag gewicht

Wat erg helpt voor zijn rijgedrag en prestaties is zijn lage gewicht (850 kilogram). Het 1,2-litermotortje doet aardig werk zonder luidruchtig te worden. Zijn ‘MIVEC’ variabele klepbediening geeft het torretje extra souplesse en een hoger rendement. Je haalt vrij gemakkelijk een verbruik van 1 op 20.Ondanks zijn jaren heeft de actuele Space Star – denken wij – weer een nieuwe doelgroep. Redelijk betaalbaar, simpel afgewerkt en aardig veelzijdig. Mooi meegenomen is de vijf jaar durende garantieperiode. Wij vinden de versie net bóven de instapuitvoering de aanrader.

Niet de meest geavanceerde auto, maar wel verrassend veelzijdig (Foto: aangeleverd)
Je hebt een redelijk uitgevoerde versie vanaf 15.490 euro (Foto; aangeleverd)