Het gaat goed met de grondverkoop in Almere

ALMERE – De verkoop van grond gaat voortvarend. De gemeente verdient er goed aan. Dat bleek tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag. Ambtenaren informeerden de raad over de gronduitgifte en de gebiedsontwikkeling van de stad.

Door Robert Mienstra

Afgelopen jaar is 2 procent van het aantal huidige woningen toegevoegd aan de woningvoorraad. “Als in alle gemeenten dit resultaat behaald zou worden, dan hadden we in Nederland geen woningnood stelde de dienstdoende ambtenaar.

Almere heeft nog steeds riante grondvoorraden die verkocht kunnen worden. Voorlopig zal de gemeente op die verkoop een aanzienlijke winst maken. De situatie begin 2022 kenmerkt zich door een volkomen overspannen woningmarkt met historisch hoge woningprijzen – en dat leidt tot zeer hoge grondprijzen voor woningbouw in de grondexploitaties. Dat zet de betaalbaarheid van wonen wel verder onder druk.

Door in te zetten op het bouwen van 24.500 woningen is de verwachting dat het extra aanbod de druk op de woningmarkt in enigszins zal verlichten en er meer flexibiliteit ontstaat in de mogelijkheden om door te stromen.
De vraag naar woningen blijft in Almere hoog en het aanbod blijft hier op achter. Dat leidt tot stijgende verkoopprijzen. In 2021 zijn 2.258 verkopen geregistreerd in Almere. De gemiddelde vraagprijs voor deze woningen bedraagt 360.879 euro, de gemiddelde koopsom van deze woningen is 386.546 euro. Dit is de hoogste gemiddelde koopsom ooit.