(Foto: Paul Boereboom)
(Foto: Paul Boereboom)

Rouwkost: ontroerende voorstelling met een lach en een traan

Uit

ALMERE – Van een brok in je keel, tot een schaterlach. ‘Rouwkost’ van theatergezelschap SubSub, is echt een voorstelling met een lach en een traan. Een verhaal over rouw en verlies, en hoe iedereen daar op een andere manier mee omgaat. Zaterdagavond was de première in gebouw De Voetnoot aan het Stadhuisplein.

Door Petra Onderwater

De dood hoort bij het leven, maar toch wordt er lang niet altijd openlijk over gesproken. Zeker niet naarmate een verlies langer geleden is. Met ‘Rouwkost’ wil regisseur Esther Bolte dit toch beladen onderwerp bespreekbaar maken. Want iedereen heeft, of krijgt er op de een of andere manier een keer mee te maken. 

De voorstelling gaat over het rouwproces van Mitch (Thomas Wessing) en Aisha (Rosa Rouwenhorst) die hun moeder verliezen. Broer en zus gaan allebei op een totaal andere manier met het verlies om en ze raken steeds verder verwijderd van elkaar. Aisha valt in een zwart gat en zondert zich af. Mitch grijpt juist alles aan om de deur uit te gaan en verliest zich in ‘leuke’ dingen doen. 


(Foto: Claudia Kamergorodski) 

Hun moeder (Sandra Mattie) ziet het met een liefdevolle blik aan. Vanuit het ‘hiernamaals’ deelt zij op luchtige wijze tal van feitjes en weetjes over doodgaan en de dood met het publiek. “Doodgaan is eigenlijk hartstikke gezellig”, zegt ze. “Geliefden aan het bed, handen in elkaar geklemd, kaarsjes aan, iedereen zegt tegen elkaar hoeveel ze van elkaar houden en iedereen voelt exact op datzelfde moment hoe mooi het leven is. Ik zou ook niet weten wat je zou moeten met het eeuwige leven. Alles kan dan morgen wel. Of volgende week. Of volgend jaar.”

Ontroerend

Het is een voorstelling met veel vaart, knap gespeeld én mooi gezongen. Met de nodige emoties, maar ook met veel humor en een positieve noot aan het slot, zodat je toch met een licht gevoel de zaal verlaat. Na afloop van de première konden de cast en crew dan ook rekenen op een welverdiende staande ovatie. Een greep uit de reacties van bezoekers: “Ik vond het ontroerend, verwarrend, confronterend, heftig én lachen. Veel tegelijk, en voor iedereen weer anders; net als rouw zelf.”  ”Prachtige voorstelling over verlies en rouw. Onze pubers vonden het ook heel mooi.”

Rouwkost is nog t/m 25 juni te zien in De Voetnoot aan het Stadhuisplein. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.subsub.nl/rouwkost

(Foto: Claudia Kamergorodski)