Kenneth Herdigein. (Foto: Siempresol Photography)
Kenneth Herdigein. (Foto: Siempresol Photography)

Muzikaal theaterstuk over Surinaamse dichter Dobru

Uit

Muzikaal theaterstuk over Surinaamse dichter Dobru  

HAVEN CENTRUM - Het Volksoperahuis speelt op 29 en 30 juni, in de aanloop naar Keti Koti (1 juli), de voorstelling Dobru & Ik in Corrosia. Het stuk gaat over de Surinaamse dichter Dobru die onder andere ‘Wan Bon’ schreef. De voorstelling wordt gespeeld door acteur Kenneth Herdigein, spoken word artiest Guillano Herdigein en muzikant Eva Skeete Mc Leed.

…someni wiwiri, someni kriki, someni prakseri, someni fasi fu anbegi, someni skin, someni tongo… wan pipel

…zoveel bladeren, zoveel kreken, zoveel gedachten, zoveel religies, zoveel huidskleuren, zoveel talen… één volk

Een regel uit Wan Bon, geschreven door Dobru (Robin Raveles, Paramaribo, 1935-1983), één van Surinames belangrijke dichters. Hij schreef het in 1973 als ode aan het Surinaams nationalisme. Het is een gedicht dat heel veel Surinamers uit hun hoofd kennen en gaat over de verschillen die Suriname tot één geheel maken. Dobru gebruikt een aantal beelden om dit te verduidelijken. Suriname is de boom en Suriname is de rivier. De mensen zijn de bladeren aan die boom  en de mensen zijn de zijriviertjes en kreekjes die de grote rivier vullen. In Wan Bon stipt Dobru in vijf sterke beelden de verschillen tussen de mensen aan. Hij eindigt met: Wan pipel, één volk. 

Oproep tot verbinding

Met dit iconische gedicht doet de schrijver, dichter en activist Dobru een universele oproep tot verbinding. In de voorstelling Dobru & ik gaan acteur Kenneth Herdigein, de jonge spoken word artiest Guillano Herdigein en muzikant Eva Skeete Mc Leed vanuit het perspectief van twee generaties, op zoek naar de mens achter dit gedicht en naar de actuele betekenis ervan. Hoe verhouden wij ons tot Dobru’s oproep en hoe verhoudt het gedicht zich tot actuele issues als Black Lifes Matters, zwarte Piet, roofkunst, white supremacy, dekolonisatie, inclusiviteit en de spanning tussen identiteit en nationalisme? 

Muzikaal en theatraal portret

Dobru & ik is een muzikaal en theatraal portret waarbij het gezelschap gebruik maakt van historisch materiaal, persoonlijke ervaringen, oude en nieuwe teksten, de volkse accordeon en hedendaagse rap om een beeld te scheppen van de dichter activist. De voorstelling is op woensdag 29 en donderdag 30 juni om 20.30 uur te zien in Corrosia Theater, Expo en Film. Reserveren kan via www.corrosia.nl