(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Dierenasiel heeft in huidige opzet geen toekomst

Algemeen

BUITENVAART – Het Dierenasiel Almere heeft in de huidige opzet geen toekomst. Het pand is verouderd en de stichting zelf heeft schulden. De gemeente wil het asiel wel graag voor de stad behouden en zoekt naar oplossingen.

De gemeente heeft de wettelijke verplichting om zorg te dragen voor de opvang van zwerfdieren destijds overgedragen aan de Vereniging Dierenasiel Almere. Het asiel op bedrijventerrein Buitenvaart kent een ingewikkelde voorgeschiedenis. Er zijn financiële verplichtingen uit het verleden en het pand is ondergebracht in een aparte stichting. Het bestuur van de vereniging heeft inmiddels aangegeven er de brui aan te geven.

Niet geschikt

Uit een bouwkundige inspectie en een Arbo-technisch onderzoek is gebleken dat het huidige pand niet langer geschikt is voor huisvesting van een dierenasiel. Minimaal is groot onderhoud noodzakelijk, maar de kosten daarvoor zullen zo hoog uitpakken dat nieuwbouw wellicht zinvoller is. De vereniging Dierenasiel kan dat niet betalen, maar als de gemeente dat voor haar rekening neemt, moet de gemeentelijke bijdrage omhoog.

Eigen beheer

Door de weinig rooskleurige situatie overweegt de gemeente het pand zelf in beheer te nemen. Zowel het scheidende bestuur van het Dierenasiel als de gemeente zijn van mening dat dit het juiste moment is om voortvarend te kunnen investeren in verbetering van het pand en om een gewenste professionaliseringsslag te maken binnen de organisatie van het dierenasiel. Daartoe moet de vereniging worden omgevormd tot een stichting. De beslissing daarover ligt echter bij de huidige vereniging.

Behouden

‘Bij de scenario’s die nu worden onderzocht, wordt er vanuit gegaan dat we een dierenasiel binnen de gemeentegrenzen van Almere willen houden’, laat interim burgemeester Ank Bijleveld aan de gemeenteraad weten. ‘Op dit moment gaan wij er vanuit dat de eenmalige kosten om te komen tot een toekomstbestendig dierenasiel circa 200.000 euro bedragen. Hiermee kunnen het proces om te komen tot een nieuwe organisatiestructuur en de nu nog openstaande financiële verplichtingen uit het verleden worden bekostigd. Daarnaast zal de jaarlijkse bijdrage aan het dierenasiel moeten worden verhoogd, zodat hiermee de afschrijving van de investeringen in het pand kunnen worden betaald. Wij verwachten dat het hierbij gaat om circa 20.000 euro (in geval van groot onderhoud) tot 50.000 euro (nieuwbouw) extra per jaar.”