Almere gaat op zoek naar oorlogsresten (Foto: AdobeStock)
Almere gaat op zoek naar oorlogsresten (Foto: AdobeStock) Vitaliy MotruschenKO

Granaten gevonden in Europakwartier, werk stilgelegd

Algemeen

POORT - De gemeente Almere heeft opdracht gegeven voor onderzoek naar mogelijke oorlogsresten in Almere, zodat ze geen onacceptabel risico vormen voor bewoners. In Poort zijn grondwerkzaamheden stilgelegd omdat er granaten zijn gevonden.

Verspreid in de grond- en waterbodem bevinden zich nog overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn tijdens werkzaamheden in Poort dit jaar al zeven oorlogsresten gevonden. Twee hiervan waren granaten in deel O1 van het Europakwartier, waar op dat moment grondwerkzaamheden plaatsvonden.

Werk tijdelijk gestopt

Hoewel het in Nederland regelmatig voorkomt dat er oorlogsresten worden ontdekt bij het werken in de grond, heeft de gemeente Almere uit voorzorg besloten om deze werkzaamheden tijdelijk te stoppen voor een detectieonderzoek naar de aanwezigheid van eventuele ontplofbare oorlogsresten. Ook heeft de gemeente alleen grond overgedragen waarvan zij met grote zekerheid kan stellen dat er géén niet-gesprongen oorlogsresten in aanwezig zijn. Het gebied Europakwartier O1 wordt na afronding van het detectieonderzoek stapsgewijs volledig vrijgegeven. Dit gebeurt stapsgewijs.

Communicatie

Al vanaf het eerste moment zijn betrokken kopers, projectontwikkelaars en woningbouwcorporatie De Alliantie volledig geïnformeerd over dit onderzoek en zij worden voortdurend op de hoogte gehouden van de voortgang. De kavelwinkel van de gemeente Almere heeft contact gezocht met alle eigenaren van de reeds verkochte zestien kavels. Ook bij toekomstige vragen kunnen deze eigenaren hier terecht.

Onderzoeksbureau

Omdat de gemeente wil weten waar eventueel extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn bij het werken in de grond, en om eventuele risicogebieden in kaart te brengen, heeft de gemeente vorige week een opdracht verstrekt aan een erkend onderzoeksbureau. Dit bureau maakt een nauwkeurige inschatting van de risico’s op de aanwezigheid van oorlogsresten voor het hele grondgebied van Almere, en hun de eventuele locaties. De gemeente verwacht de resultaten van dit onderzoek binnen acht weken.