‘Almere voldoet aan opvangverplichting’

ALMERE – Almere voldoet aan de opvangverplichting die de Veiligheidsregio heeft gesteld voor de opvang van vluchtelingen, en die van Oekraïners in het bijzonder. Dat laat het college weten in antwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks. 

Het college schrijft trots te zijn op de inspanning die instellingen in de stad, inwoners en zeker ook de ambtelijke organisatie hebben geleverd om de stroom met vluchtelingen het hoofd te bieden. In de regio zijn nu circa 1.400 plekken beschikbaar en naar verwachting in oktober 2.000 plekken voor Oekraïners. In Almere worden op dit moment ruim 700 Oekraïners opgevangen. De gemeente verwacht eind juli de capaciteit in Almere tot 900 te hebben verhoogd.

Asielzoekers

‘Anders dan bij de huisvesting van vergunninghouders hebben gemeenten momenteel geen wettelijke taak tot het opvangen van asielzoekers met uitzondering van Oekraïense ontheemden’, schrijft het college. ‘Ook hier kunnen wij melden dat Almere in onze ogen een wezenlijke bijdrage levert aan het vraagstuk van asielzoekers. ‘Met iedereen die bij deze wezenlijke kwestie betrokken is in Almere, spannen wij ons in om al degenen die in Almere komen vanuit deze vluchtelingen stromen, zich niet alleen thuis te laten voelen, maar bovenal deel te laten nemen aan het maatschappelijk leven in Almere. Onderwijs, taal, inburgering, participatie, huisvesting en werk zijn allemaal belangrijke elementen die daarbij een rol spelen.