Jan Dirk Pruim. (Foto: aangeleverd)
Jan Dirk Pruim. (Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Raadsleden: ‘college ontwijkt antwoord op vragen’

ALMERE – Een aantal partijen in de gemeenteraad is ontstemd over de algemene manier waarop het college momenteel schriftelijke vragen beantwoordt. De fracties menen dat het college daarmee de informatieplicht schendt. De gemeentesecretaris noemt die reactie ‘flauw’.

Door Marcel Beijer

Waar voorheen de burgemeester en wethouders op iedere gestelde vraag een antwoord gaf, soms zijn dat er tientallen over één onderwerp, wordt nu gekozen voor een algemeen antwoord. “Ik heb gewoon op de helft van mijn vragen geen antwoord gekregen”, zegt Kjell van Wijlandt (Partij voor de Dieren). Dit houdt de boel alleen maar op. Ik moet nu mijn vragen voor een tweede keer gaan stellen, of het op de agenda van de gemeenteraad zetten.”

Informatieplicht

Ook Toon van Dijk (PVV) is de nieuwe manier van beantwoording in het verkeerde keelgat geschoten. “Het stoort mij dat het college eenzijdig hiertoe besloten heeft. Met schriftelijke vragen kunnen raadsleden informatie van het college los krijgen. Dat niet alle vragen worden beantwoord is kwalijk en daarmee wordt de informatieplicht geschonden.”
“Een flauwe reactie”, zegt gemeentesecretaris Jan Dirk Pruim, die stelt dat de verontwaardiging bij de raadsleden onterecht is. “Het bestuur zal alle inlichtingen verstrekken en in Almere is de cultuur dat raadsleden rechtstreeks bij ambtenaren technische informatie kunnen inwinnen. Om meer zuiverheid en rolvastheid tussen raad en college in de organisatie te krijgen is een andere insteek gewenst”, aldus Pruim. "Het is belangrijk dat een ieder op de goede stoel blijft zitten.“

Hagel

Volgens Pruim gebruikten raadsleden de schriftelijke vragen regelmatig om met hagel te schieten in de hoop iets te raken of het college te kunnen verwijten een fout te maken. “Om onszelf te dwingen meer rolzuiver te zijn heb ik het college geadviseerd nog duidelijker vanuit de bestuurlijke rol te reageren. Dat leidt in dit geval dus tot een iets andere vorm. Dat is even wennen. Maar uiteindelijk biedt dat veel meer kans tot een waardevolle rolinvulling, waarbij de inwoners gebaat zijn.”

Dat de raadsleden niet geïnformeerd zijn over de wijziging, bestrijdt Pruim. "Ik heb dat tijdig aan het presidium (dagelijks bestuur van de raad, red.) doorgegeven."