De Hyundai Ioniq 5 is Trekauto van het Jaar 2022. (Foto: Jacco van de Kuilen)
De Hyundai Ioniq 5 is Trekauto van het Jaar 2022. (Foto: Jacco van de Kuilen)

Hyundai Ioniq 5 blijkt ook puike trekauto

ALMERE - Je staat er even bij met je ogen te knipperen, maar de Hyundai Ioniq 5 is zojuist bekroond als Trekauto van het Jaar 2022. Dat bewijst nog maar eens dat rijden op elektrische energie steeds meer terrein wint. Nu dus ook met een caravan erachter. Sterker nog: de ANWB-vakjury stelt dat het een van de beste trekauto’s is die ze ooit hebben gereden.

Door Rob van Ginneken

Het is voor het eerst dat een EV-model deze al vele jaren bekende en prestigieuze prijs krijgt toebedeeld. De Trekauto van het Jaar werkte in zijn bestaan wel vaker als trendsetter. We herinneren ons zelf bijvoorbeeld de Alfa Romeo 156, in een tijd dat het merk nét uit een diep dal klom. Maar voor de ANWB geldt ‘meten is weten’ dus kijken de juryleden en technici puur naar de resultaten en rijeigenschappen.Deze keer nam de Ioniq 5 name het op tegen vijf andere trekauto’s van naam, allemaal met een of andere vorm van elektrificatie. Ook mild-hybrides en oplaadbare hybrides, namelijk. Het hoort bij deze tijd.

Plezierige auto

De Ioniq 5 is een plezierige rijdersauto die zijn werk kennelijk ook puik doet als trekauto. Wat de jury met name opvalt is dat het deze keer eens geen auto is die ‘toevallig’ ook een caravan kan trekken, maar eentje die daar technisch geheel op is afgestemd. Zo kun je hem via het dashboard instellen op het type aanhanger dat erachter hangt. En zelfs het gewicht. De auto past zijn gedrag daaraan aan.

Bijkomend dik pluspunt is het feit dat hij via een stekkerdoos ook elektrische energie kan leveren om bijvoorbeeld wild te kamperen. Je hebt je eigen supergrote accu daarvoor bij je. Die nieuwe techniek heet V2L (vehicle to load) en levert 220 volt aan caravan of pakweg verlichting of een koelkast. Of een buitenfeest?

Het Sloveense automedium Avto Magazin bewees recent dat je er verrassend veel mee kunt doen. Ze hielden in de natuur een grote BBQ voor hun lezers op een elektrische barbecue en maakten meer dan 200 kebabs. Dat vergde slechts één procent acculading, vertelt hoofdredacteur Barzov ons.

Mooie stek

Je kunt je caravan of trailer dus prima naar een mooie stek rijden en bent dan echt onafhankelijk in je energieverbruik. Een leuk extraatje in autoland waar we tot nu toe niet eens aan durfden te denken. De hamvraag is wel hoe ver je met een caravan op de trekhaak kunt rijden. Dat zal volgens de testen ergens rond de 200 kilometer liggen. Dat wordt een relaxte vakantie met veel stops. Het goede nieuws is wel dat de Hyundai supersnel kan laden. In een kwartier, twintig minuten kun je weer verder na een bak koffie. Al dan niet in de caravan.