(Foto: gemeente Almere)
(Foto: gemeente Almere) Bart Buijs

Artikel 1 groot op gevel stadhuis

ALMERE - Nadat waarnemend burgemeester Ank Bijleveld begin dit jaar in de centrale hal van het stadhuis de holobox en de artikel-1 wanddecoratie onthulde, prijkt artikel 1 van de Grondwet nu ook prominent op de buitengevel.

In de gemeenteraad ontstond vier jaar geleden het idee om een uiting van de Grondwet in het stadhuis zichtbaar te maken. Studenten, inwoners, ambtenaren en Almeerse ondernemers hebben het idee samen uitgewerkt.

De holobox in de centrale hal is een installatie met hologrammen van negen bekende Almeerders die elk met hun eigen verhaal uiting geven aan Artikel 1 van de Grondwet. “De grondwet is het fundament van onze samenleving. Artikel 1 gaat erover dat iedereen gelijk is, dat iedereen mag zijn wie die wil zijn en dat iedereen mag meedoen in de maatschappij”, benadrukte Bijleveld bij de onthulling. “Maar het gaat er ook over dat je respect hebt voor elkaar en respect hebt voor verschillen die er zijn."

Ook het nieuwe gevelbord uit de buitenkant van het stadhuis laat inwoners en bezoekers zien dat de gemeente Almere deze grondbeginselen een belangrijk uitgangspunt vindt voor de manier waarop in de stad met elkaar wordt omgaan.