(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

VinFast veelbelovend uit de startblokken

ALMERE - Het Vietnamese VinFast heeft de bestellingen voor zijn EV’s geopend. Levering start later dit jaar en tegen die tijd zijn de waarschijnlijk vijf showrooms en servicepunten open. Te beginnen bij Amsterdam. Overigens gaat VinFast ook service op locatie bieden - thuis of je kantoor - en kun je de auto desgewenst op locatie thuis afgeleverd krijgen door een specialist die alle details en snufjes uitlegt. Zoiets als de BMW Wizzard.

Door Rob van Ginneken

Het merk is op het eerste gezicht een ‘startup’ in de autowereld, maar de feiten liggen heel anders. Ze bouwen voor de eigen regio al jaren auto’s en scooters bijvoorbeeld. Die auto’s gebruiken trouwens BMW-krachtbronnen en een boel andere Duitse techniek. In Vietnam is het een heel grote naam, als onderdeel van een immens industrieel conglomeraat. Sterker nog: een groot deel van de hele landelijke economie hangt samen met de Vin Group. Je kunt het bijna zo gek niet verzinnen of er staat in Vietnam wel ergens ‘Vin’ in de naam. Winkelcentra, hotels, wooncomplexen, medische zorg, voedselvoorziening, te veel om op te noemen. Het is maar om aan te geven dat je ze bijzonder serieus mag nemen. 

Elektrische modellen

VinFast heeft ook heel diepe zakken met zo’n machtige achterban. Inmiddels stappen ze geheel af van de benzinemotoren en hebben de eerste zelfontwikkelde elektrische modellen onthuld. Kijk maar een op Vinfastauto.eu. Ze zijn te bestellen: de grote VF 8 en de zeven-persoons VF9. 

Ze mikken met hun ruimte, comfort, gespierde prestaties en geavanceerde techniek duidelijk op het hogere zakelijke segment. Prijzen starten bij 44.460 euro.Daarbij ‘lease’ je de accu trouwens apart vanaf 120 euro per maand. Klinkt raar, maar voor zakenrijders kan dat heilzaam werken op de fiscale bijtelling. Misschien nog belangrijker is het feit dat VinFast tien jaar garantie op de auto geeft (200 duizend kilometer) en levenslange garantie op het accupakket. Ze garanderen al die tijd dezelfde leaseprijs. Mocht het accupakket te veel kracht kwijtraken, dan komt er een nieuwe in de auto. Zolang hij rijdt. Niet verkeerd voor de restwaarde natuurlijk.

VF7

Tijdens het EVS35 Symposium in Oslo onthulde VinFast een naar onze smaak nog veel interessanter model. De VF7 is compacter, met een scherp gesneden Europees design en – tja – wij denken dat hij de deze-wil-ik-hebben-factor heeft. Zonder twijfel wordt hij een slag betaalbaarder wanneer we hem later dit jaar terug gaan zien. Onder de 40 mille? Dan koop je een Pininfarina design coupé SUV model van iets meer dan vier meter lang en natuurlijk elektrische aandrijving. Veelbelovend, markant, stijlvol en dus nooit meer zorgen over het leven van het accupakket.

(Foto: aangeleverd)