Sportvissers worden vaak bekeurd in Flevoland. (Foto:AdobeStock)
Sportvissers worden vaak bekeurd in Flevoland. (Foto:AdobeStock)

Relatief veel sportvissers op de bon in Flevoland

ALMERE - Het aantal boetes voor strafbare handelingen tijdens het vissen is in Nederland de afgelopen acht jaar bijna gehalveerd. Nederlandse vissers gingen naar verhouding vaak op de bon in Flevoland. Dit en meer blijkt uit een analyse van beslist.nl, dat data van het CJIB rondom vissen onderzocht.

Nederlandse sportvissers liepen in acht jaar tijd gemiddeld 9,3 boetes per 10.000 inwoners op, terwijl het in Flevoland om elf boetes gaat. Almere staat overigens niet in de Top 3 van Flevolandse steden waar boetes werden uitgedeeld. De meeste werden uitgeschreven in Zeewolde (32 per 10.000 inwoners), Lelystad  (19) en Noordoostpolder (14). 

In Nederland mag uitsluitend worden gevist met een vispas en in wateren waar sportvissen is toegestaan. Er zijn ruim twintig verschillende strafbare feiten voor vissen, waaronder regels rondom het voorhanden hebben van te veel hengels en verkeerd gebruik van aas. Tussen 2014 en 2022 zijn de boetetarieven voor deze feiten gemiddeld met 8% gestegen. Zes op de tien vissers ging op de bon voor het ‘vissen zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende met één of twee hengels’: vissen zonder een geldige vergunning dus (ruim 10.000 vissers).