Floriade

De Floriade is en blijft een mooi project. Natuurlijk zijn er veel tegenslagen geweest: Corona, minder landen die zich wilden vestigen, niet alle paviljoens waren open. Maar zoals ik hoorde: de Floriade is een project in ontwikkeling, net als de stad. Dat vind ik een mooie metafoor. Nu de bezoekersaantallen tegenvallen is er een aantal verbeterpunten. Sluit het veel te grote parkeerterrein in Nobelhorst. de bussen hoeven niet te rijden en scheelt personeelskosten. En zeker vorig jaar konden de organisatoren weten dat veel buitenlandse toeristen niet zouden komen. Er had dan mede doordat de tuinbouwtentoonstelling aan populariteit inboet een andere keuze gemaakt moeten worden om het bezoek zeker voor families  aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld een skelterbaan, trampolines. etc. Er blijft straks een erg mooie wijk over, die aantrekkelijk is om te wonen. Dan bouwen ze maar veel meer woningen ook op het parkeerterrein en rondom het water, krijgen ze vast veel geld voor! Kijk vooral naar wat er wel kan, bezuinig waar nodig, en kijk vooruit. Geniet van het nieuwe park en bos, Het is zeker de moeite waard.

Janwillem de Valk, Waterwijk

(2)

De Floriade is geflopt. Dat geen verrassing. De verrassing was juist dat steeds, bij iedere tegenvaller, en dat waren er nogal wat, het zittende college het verantwoord vond om door te gaan. Tien jaar dus drie colleges. Het is daarom heel gemakkelijk en volkomen onterecht om dit debacle volledig in de schoenen te schuiven van de huidige wethouder Hoek (GroenLinks-haters doen dat graag) en de Floriadedirecteur Bakker. Zij hadden te dealen met de erfenis van wat hun voorgangers gepresteerd hadden. Als dat nu goed was geweest, had je deze twee het falen kunnen kwalijk nemen. Maar dat was het niet. Te beginnen met het accepteren van de bewust vaag gehouden plannen van Adri Duivesteijn 10 jaar geleden. Op vage plannen kun je niet bouwen. En als je ze op geen enkel moment weet te concretiseren, een jaar geleden was de volledige invulling nog niet duidelijk, dan is deze uitkomst logisch. Wat je het huidige college, inclusief Hoek, wel kunt verwijten, is dat ze er niet eerder de stekker uit hebben getrokken. En huilie-huilie van de VVD wethouder van financiën, sorry hoor. Waar zat je verstand toen je besloot ermee door te gaan? Op naar vervroegde verkiezingen. Een kans om mensen met verstand in de zetels te krijgen.

Peter van den Bemt

(3)

In het bedrijfsleven geldt loon naar prestaties. Kan er iemand mij uit leggen wat het huidige bestuur en vorig bestuurders hebben gedaan voor de zeer riante salarissen? De volgende vraag: hoe kan het dat ze in hun huidige werk weer ruim verdienen ondanks een cv die op zijn minst gezegd slecht is? Dacht je dat je in het bedrijfsleven nog werk vond?

Rob Bosman

(4)

Iedereen had zijn tuintje mooi, of zelfs een woning kunnen krijgen. Zomaar van onze gemeente. Maar, omdat wij de hele week werken om geld te verdienen laten wij het besturen van de stad over aan aangewezen anderen. Nu krijgen we na het verrijdbare podium, de nutteloze informatieborden, die nog steeds elk jaar weer een ton aan onderhoud kosten, de wegbezuiniging van bewaakte fietsenstallingen en nog meer Museum-onkunde: Het college stapt op. Hoe makkelijk zou het zijn, als u voor elke domme fout geen verantwoording zou hoeven afleggen? Nu het college opstapt tijd voor sollicitatie richtlijnen: 1) Leuke ideeën is een pré, 2) Opleiding niet nodig, 3) Kosten zijn niet relevant, 4) Geen opzeggingstermijn (behoudens u wel een heel erge domme fout maakt, want dan moet u pas echt opstappen, maar ook dan met een redelijke vergoeding), 5) De Almeerders zijn er niet voor u. 6) Kunnen praten is een pré, 7) Kunnen luisteren als een kind, 8) Salaris en kostenvergoedingen bespreekbaar. 9) Secundaire voorwaarden zijn uitstekend. Lijkt het u iets? U zult wel het stinkende fruit van de mooie bloemen van de Floriade op moeten ruimen, maar dat is slechts een kort durende formaliteit.

Luuk Helderman

(5)

Ik heb opnieuw een bezoek gebracht aan de Floriade en stond versteld van de oogverblindende bloemenpracht en de creativiteit van de verschillende perken en paviljoenen. Er waren prachtige muzikale optredens. Ik zag overal mensen genieten en er waren opvallend veel buitenlandse bezoekers. Het maakte me echt trots dat dit evenement plaatsvindt in mijn eigen stad. Ik schrijf dit om Almeerders bewust te maken van het voorrecht dat dit alles 'om de hoek' plaatsvindt, maar vooral ook als tegenhanger voor alle negativiteit die ik o.a. in deze krant aantref. Zo lees ik dat de Floriade per direct gesloten zou moeten worden. Natuurlijk is er sprake van een grote financiële tegenvaller. Dat is helaas een feit. Feit is ook dat de Floriade er momenteel is en door veel enthousiaste mensen wordt onderhouden. Ook vele bezoekers zullen nog komen en de zomer is nog maar nauwelijks begonnen. Zo las ik dat In Duitsland de Floriade als onderdeel van een bezoek aan Nederland wordt gepromoot en door deze bezoekers als zeer positief wordt beoordeeld.  Laten wij Almeerders 'ons eigen evenement dan ook omarmen in plaats van weg-bekritiseren. Want met dat laatste schieten we echt niks op!  

Philip van de Wint, Muziekwijk  

(6)

Wij zijn voor de 14e keer naar de Floriade geweest en elke keer als we er komen zien we steeds weer dingen die we niet eerder hebben gezien. Natuurlijk speelt de natuur daar een grote rol in. Het is en blijft een mooi, educatief schouwspel wat de natuur en tuinders over de wereld ons te bieden hebben. Bij de proeverijen maken we kennis met de gerechtencultuur van een land in de Greenhouse. Niet te vergeten de bomen en vruchten waar we nooit eerder van hebben gehoord zagen we daar met uitleg. Het is geweldig dat we dit mooie gebeuren mogen meemaken. Ook mooi is is het kunstwerk "Flower Power" in een hoogspanningsmast midden in het Weerwater die 's avonds om 23:00 uur tot 24:00 uur een prachtige lichtshow vertoont. Alles is prachtig als je er maar oog voor hebt.

Johan Pieterse, Stedenwijk

Havenfestival

Het Haven Festival keert niet meer terug. Eeuwig zonde dat het beetje traditie wat we hebben weer vervliegt en niet in stand gehouden kan worden. Natuurlijk is financieel een belangrijke tool om überhaupt bestaansrecht te hebben, blijkbaar waren de opbrengsten niet voldoende.
Jaarlijks 10000 bezoekers worden nu teleurgesteld en we hebben dit echt nodig in een stad als Almere. Almere bruist op deze manier een stuk minder. Goed dat populaire elementen van het Havenfestival een vaste plek krijgen. De organisatie benoemt helaas niet het bierfestival van het Havenfestival, waar veelal plaatselijke bierbrouwers hun bieren tentoonstelden. We hebben wel jaarlijks in november het FlevoBierFestival van PINT in poppodium de Meester, waar vele bezoekers zich de smaken van Almeerse en Flevolands brouwers kunnen welgevallen. Zeker in een stad als Almere verdient het om het Bierfestival van het Havenfestival een vast evenement te laten worden. Mijn wens is dan ook dat de Havenfestival organisatie het bierfestival een vaste plek in de toekomst kan geven.

H.Th.W.Meulenberg, Oosterwold

Burgemeester

Met enige ergernis gelezen dat fracties van DENK en BIJ1 vinden dat de vertrouwenscommissie die de weg naar een nieuwe burgemeester moet plaveien niet een juiste afspiegeling is van de Almeerse bevolking, omdat er alleen “witte mensen” in zitten. Het  gaat hier om de benoeming van een burgemeester van wie, zo ik aanneem, in het nauwkeurig te omschrijven profiel niet zal staan dat hij of zij alleen maar burgemeester moet zijn van “witte” mensen, maar voor alle inwoners van Almere. Het maakt dan niet uit welke huidskleur de commissieleden hebben. Het gaat om hun “mindset”, hun morele kompas, de serieuze intentie tot integer denken en doen. Als er van de nu gekozen/benoemde commissieleden bekend is dat zij of hij kleurgevoelig is, dan moet die per direct uit de commissie worden gezet en vervangen. Overigens, hoe is onze vorige – gekleurde – burgemeester Weerwind gekozen en benoemd? Was het omdat de vertrouwenscommissie van toen alle kleuren van de regenboog vertegenwoordigde of was hij op dat moment van alle sollicitanten gewoon de juiste man op de juiste plaats? DENK en BIJ1 moeten niet steeds weer de kleurenkaart spelen.

Pierre de la Croix (Indisch gekleurd)

Van Garderen

Het beste nieuws in de krant van 29 juni is dat Hilde van Garderen niet meer terugkomt. Hopelijk is hiermee een eind gekomen aan het rücksichtslos kappen van volwassen bomen en het  terugplaatsen van boompjes die pas over 20 tot 30 jaar hetzelfde aan CO2 uit de lucht halen. Vooral het kappen van alle volwassen bomen aan de Westerdreef was een schande en duidelijk het doordrukken van het besluit van een ego dat géén hart voor de natuur heeft. Hopelijk heeft haar opvolger méér inzicht en echt hart voor het groen in Almere.

Cornelis Koersvelt

Fietsenstalling

Ja hoor de eerst zogenaamde bezuiniging om het Floriade debacle te financieren is bekend. Sluiting van de bewaakte fietsenstalling in stad  Deze stad wordt bestuurd door amateurs. Kan nog wel even doorgaan maar deze kneuzen doen toch waar zijn zin in hebben en als het mis gaat nemen zij hun verantwoordelijkheid. Bij de volgende verkiezingen gaat mijn stem naar de PVV

R. Nieuwenhuis 

Vrijwilligers Oekraïense Vluchtelingen (1)

In onze ADW op 29 juni een oproep van het Leger des Heils om vrijwilligers voor hulp aan de vluchtelingen tijdens de maaltijden. Ik weet dat het LdH goed werk doet, maar deze oproep verbaast mij. Kunnen de vluchtelingen niet zelf dat vrijwilligerswerk doen voor hun landgenoten? In diezelfde krant een artikel over extra druk op de Voedselbank door Oekraïense vluchtelingen. Ik weet dat de Voedselbank goed werk doet, maar het artikel verbaast mij. Want deze groep vluchtelingen krijgt sneller, beter, meer hulp dan de al jarenlang komende vluchtelingen! Zij mogen betaald werk doen. In een noodopvang waar zij niet zelf kunnen koken: maaltijden in natura plus een beetje zakgeld. In een semi-permanente opvang waar zij wel zelf kunnen koken: leefgeld. Als zij bij particulieren wonen: leefgeld plus woongeld. Als de gemeente toch geld beschikbaar heeft, geef dat dan aan meer instellingen voor algemene voedselhulp. En vergeet de andere vluchtelingen in ons AZC niet…

Roelof Heyser, vrijwilliger Inburgering / Sociaal Helper, Parkwijk

Vrijwilligers Oekraïense vluchtelingen (2)

In een artikel in ADW 29-06 lezen wij dat het Leger des Heils Midden vrijwilligers zoekt voor de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen in het gebouw Alnovum tegenover station Almere Centrum. Er is aandacht voor de persoonlijke mogelijkheden en behoeften van vluchtelingen waarbij inburgering, participatie, huisvesting en werk als essentieel wordt beschouwd. Over de dagbesteding wordt geschreven: “We zijn hard bezig om te zorgen dat de mensen via de gemeente een BSN-nummer krijgen, zodat ze kunnen gaan werken en de kinderen naar school kunnen. Het is hartverwarmend dat Lisanne vraagt om eenvoudige zaken zoals een tafeltennis- en tafelvoetbalspel. Uit dit artikel spreekt niet alleen hulp voor opvang, maar veel meer om deze en andere vluchtelingen ‘een welkom thuis’ te bieden. Een ‘tijdelijke voorziening’ maar wel vol warmte en liefde.

Jo Bosma