Het vierde stadsgesprek in Casa Casla riep forse emoties op. (Foto: aangeleverd)
Het vierde stadsgesprek in Casa Casla riep forse emoties op. (Foto: aangeleverd)

Stadsgesprek in Casa Casla over woningnood roept emoties op

Algemeen

‘Ik betaal 520 euro voor een woning van 12 vierkante meter’

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

ALMERE – Het vierde stadsgesprek in Casa Casla over de woningnood riep afgelopen dinsdag flink wat emoties op. Een aantal deelnemers kwam met schrijnende verhalen over woningzoekenden in Almere, verhalen die kippenvel op de armen veroorzaakten. Veel deelnemers vonden dat het grote gebrek aan sociale huurwoningen veroorzaakt wordt door politieke onwil. Waarna een aantal (ex) politici elkaar in de haren vlogen.

In Almere staan 50.000 mensen ingeschreven op woningnet voor een sociale huurwoning, meldde Arjan Deutekom, directeur van woningstichting Goede Stede: “Daarvan zijn er rond de 18.000 die minimaal een keer per jaar op een woning reageren.”
In de zaal zat een aantal mensen die volwassen kinderen thuis hebben wonen omdat er geen woning voor hen is. De verhalen riepen emoties op bij de deelnemers. Op Woningnet stonden dinsdag 26 beschikbare sociale huurwoningen. “Mijn inwonende volwassen kinderen zijn dus kansloos”, werd geconstateerd, waarna ook anderen ook met schrijnende verhalen kwamen. Een deelneemster meldde dat ze nu een ruimte huurt van 12 vierkante meter voor 520 euro huur per maand. Iets anders was er voor haar niet beschikbaar. Een moeder vertelde dat zij wordt nu wordt onderhouden door haar dochter. “Als die straks 27 wordt verlies zij haar huurtoeslag omdat dochter dan ‘partner’ wordt.”

Oplossingen

Deutekom van Goede Stede meldde dat de drie woningcorporaties een plan bij de politieke partijen had ingediend om 2000 tijdelijke sociale huurwoningen binnen een jaar te realiseren. “Dat zou dan in blokken van 250 moeten gebeuren. Het helpt als we snel locaties kunnen aanwijzen, maar het voortraject kost te veel tijd. Wij staan er klaar voor en kunnen het ook echt betalen en realiseren.”

Hospitaconstructie

Een andere oplossing was om te gaan denken aan de hospitaconstructie. Veel, vaak oudere, mensen wonen in een te groot huis. Die zouden kamers kunnen gaan verhuren aan woningzoekenden.
Ook het verbouwen van bestaande leegstaande kantoren en winkelpanden werd aangedragen. “Wijzig gewoon die bestemmingsplannen in ‘wonen’ en maak dan de gerealiseerde wooneenheden niet te duur. Het maakt me niet uit waar ik woon, als ik maar een dak boven mijn hoofd heb.”

85.000 euro

Een bouwer en architect meldden dat ze starterswoningen kunnen bouwen voor 85.000 euro. Daarover willen ze met de gemeente over in gesprek gaan. “De grond hebben we niet, de gemeente heeft die wel. Laten we met z’n allen om tafel gaan zitten om gezamenlijk aan de slag te gaan.” Een andere projectontwikkelaar meldde dat hij dat soort plannen al had ingediend, maar dat hij op het stadhuis was afgepoeierd.

1000 extra woningen

In het nieuwe coalitieakkoord staat dat er netto 1000 extra tijdelijke woningen gebouwd gaan worden. De deelnemers vonden het een eerste stap. De aanwezige politici bleven het antwoord schuldig op de vraag waarom dat er geen 2000 zijn: “dat was in de coalitie-onderhandelingen niet haalbaar”, zei raadslid Meke Smeulders van de D66. Raadslid Jürgen Morgenstond van de VVD werd gevraagd hoe dat zat. “Er zijn al ambitieuze plannen om 24.000 woningen realiseren”, zei Morgenstond, “we moeten alle capaciteit inzetten waarbij drie zaken van belang zijn, bouwen, beleid en wet-regelgeving. We moeten streven naar doorstromen, scheefwonen tegengaan, en ja,we moeten blijven bouwen voor iedereen, waaronder dus ook sociale huur.” 

Vlam in de pan

Daarop sloeg de politieke vlam in de pan. De presentatoren Marcel Beijer en Robert Mienstra moesten ingrijpen om er geen politieke Poolse landdag van te laten worden. Uiteindelijk werd de oproep gedaan om alle woningzoekenden met elkaar te verenigen om zo gezamenlijk een vuist te maken en om niet meer in de politiek naar elkaar te wijzen, maar met alle betrokkenen eens om de tafel te gaan zitten.

Het volgende stadsgesprek is 6 september in Casa Casla aan het Weerwaterplein in Stad. Aanmelden kan al via info@casacasla.nl Het onderwerp wordt zo snel mogelijk in deze kant bekend gemaakt.