Jan Hoek bij zijn afscheid van de raad. (Foto: aangeleverd)
Jan Hoek bij zijn afscheid van de raad. (Foto: aangeleverd) Bart Buijs

Emotioneel afscheid wethouder Jan Hoek

Algemeen

ALMERE – Hilde van Garderen (VVD) en Jan Hoek (GroenLinks) hebben donderdagavond afscheid genomen van Almere als wethouder. Van Garderen was al op vakantie gegaan, Hoek hield nog een korte afscheidsspeech.

Dat liet de oud-wethouder niet onberoerd. Gekleed in een Ally T-shirt (Ally is in straattaal de naam van Almere) moest hij af en toe tegen zijn tranen vechten. Hoek noemde Almere ‘een wonder, maar tegelijk een kwetsbaar wonder’. Hij wees op het tekort aan banen en bedrijven waardoor veel Almeerders de stad uitmoeten om naar hun werk te gaan. “Almeerders reizen gemiddeld anderhalf keer langer naar hun werk. Die tijd komen ze tekort voor hun gezin, vrijwilligerswerk of om zichzelf te ontwikkelen.”

Samenwerking

Hoek gaf het advies mee om vooral de voorzieningen op niveau te houden en de samenwerking te zoeken met de provincie en de MRA (Metropool Regio Amsterdam). “Samenwerking brengt ons verder. Maar Almere moet zich ook meer laten zien bij instanties als de VNG (Vereniging Nederlands Gemeenten). Hoek pleitte verder voor een goede popzaal in Almere. De Floriade-wethouder brak toen hij refereerde aan de beroerde bezoekersaantallen van het evenement. “Dat is veel minder dan we hadden verwacht. En dat had ik niet gehoopt voor Almere.”