Wim Trieller (Foto: Almere DEZE WEEK)
Wim Trieller (Foto: Almere DEZE WEEK) Almere DEZE WEEK

Opinie: Vlees noch vis.

Zijn we net bijgekomen van de financiële ellende bij de Floriade, het opstappen van het 'oude' college en dan presenteert het 'nieuwe' college haar politieke programma voor de komende vier jaar. Verbazing alom.

Het opstappen van het 'oude' college was al een onbegrijpelijke bestuurlijke actie. Immers een fors financieel probleem van de Floriade aan de gemeenteraad voorleggen nadat het college als geheel is afgetreden en dus geen bestuurlijke verantwoording kan afleggen was een actie voor de politieke bühne. Elke Almeerder keek daar dwars doorheen. Zeker in acht nemend dat de zittende collegeleden wisten dat zij voor een groot deel in een 'nieuw' college zouden terugkeren. Wat dus geschiedde. Van een 'nieuw' college met vier terugkerende wethouders is dus in de verste Almeerse verte geen sprake.

Dan naar de inhoud.
Uit het gepresenteerde blijkt dat de 7(!) partijen die het college vormen over tal van belangrijke onderwerpen geen eenduidige visie hebben en het over een veelheid van zaken niet eens zijn geworden. Bijvoorbeeld over de ontwikkelingen Almere Pampus en Oosterwold 2. Blijkbaar hebben de coalitiepartijen geen visie kunnen ontwikkelen over de toekomstige ruimtelijke ordening van Almere. Stilstand is ook hier achteruitgang.
Een locatie voor een buitenbad kon niet aangewezen worden. Hoe triest kan zoiets zijn. Ook over het museum werd geen besluit genomen terwijl de kosten oplopen en oplopen.

Ik zou zeggen. Raad pak je kans. Toon eenheid. Durf keuzen te maken en besluiten te nemen. Over de noodzakelijke ruimtelijke ontwikkeling van Almere. En zet de komende vier jaar een dikke streep door dat museum en besteedt het geld aan onderwerpen waar de Almeerse bevolking echt wat aan heeft.

Tot slot. Een meerderheidscollege van zeven partijen dat bij haar start geen besluiten durft te nemen en uit bestuurlijk onvermogen belangrijke onderwerpen aan de raad overlaat is nu al vlees noch vis. Een meerderheidscollege als het uitkomt. Een minderheidscollege als men het niet weet. Het ware dan ook vele malen duidelijker en slagvaardiger geweest om met een minderheidscollege van vier à vijf partijen aan de slag te gaan. Met een degelijke relatie met de gemeenteraad.

Dat uit bestuurlijk onvermogen hinken op twee gedachten doet de komende vier jaar het ergste vrezen voor de Almeerse bevolking en haar stad.

Wim Trieller

Oud-wethouder pvda onderwijs, cultuur, ruimtelijke ordening.