(Foto: Oliver Peters)
(Foto: Oliver Peters)

Hybride zonnepanelen: stroom en warm water op zonne-energie

ALMERE - Op veel Flevolandse daken liggen zonnepanelen en bij sommigen liggen er naast zonnepanelen ook zonnecollectoren. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. De zonnecollector van een zonneboiler zet zonlicht om in warmte voor warm water. Er bestaan ook hybride zonnepanelen, een ideale oplossing voor mensen met een klein dak.

Een hybride zonnepaneel wordt ook wel PVT-paneel genoemd wat voor PhotoVoltaic Thermical staat. Dit betekent dat een hybride zonnepaneel zowel stroom als warmte opwekt waarbij geen CO2 vrijkomt. In dit paneel zijn een zonnepaneel en een zonnecollector gecombineerd.

Een hybride zonnepaneel of PVT-paneel ziet er bijna hetzelfde uit als een zonnepaneel, maar is veel dikker en dus ook zwaarder. Bovenop het paneel zitten de zonnecellen die elektriciteit opwekken. Onder de zonnecellen zit de zonnecollector. De zonnecollector bestaat uit een buizensysteem waar een vloeistof in zit die erg heet kan worden en waarmee water verwarmd wordt.

Zonne-advies op maat

Neem contact op met het Energieloket Flevoland voor een onafhankelijk zonne-advies op maat. Als extraatje is er voor iedere Flevolander een gratis waaier om je te verkoelen op warme dagen (zolang de voorraad strekt).

Voor meer informatie: bel (0320-252004 of 0527-633931), mail (energieloket@nmfflevoland.nl), chat via www.energieloketflevoland.nl of bezoek een van de lokale inloopspreekuren. Zie voor tijden en locaties: www.energieloketflevoland.nl/contact.