Bespaar brandstof door zuinig te rijden. (Foto: AdobeStock)
Bespaar brandstof door zuinig te rijden. (Foto: AdobeStock) AA+W - stock.adobe.com

Tips om zuinig te rijden op vakantie

ALMERE - In Flevoland is de zomervakantie begonnen. Wie met de auto op pad gaat kan deze vier tips gebruiken om een stuk zuiniger te rijden.

Veel auto’s hebben handige systemen die de automobilist daarbij helpen, zoals de cruise control en ECO-modus. Hoe en wanneer zijn deze systemen inzetbaar. Hieronder vier tips:

1. Controleer of de ECO-modus aanstaat. Met deze modus ingeschakeld rijdt de auto een stuk zuiniger.

2. Wie een handgeschakelde auto bij schakelindicator heeft doet er verstandig aan om daar gebruik van te maken. De indicator geeft op het dashboard met een pijltje aan wanneer het beste naar een hogere versnelling kan worden geschakeld. Dat kan je zo’n 5% besparing opleveren. Wie geen indicator heeft kan de stelregel gebruiken om rond de 2.000 toeren naar een hogere versnelling te schakelen.

3. Gebruik zoveel mogelijk de cruise control. De cruise control helpt om automatisch op dezelfde snelheid te rijden. Dat is niet alleen zuiniger, het rijdt ook relaxter. Gebruik de cruise control op stukken waar het rustig is.

4. Zorg dat het star-stopsysteem aan staat. Hiermee schakelt de motor automatisch uit zodra de auto even stilstaat. Dat bespaart brandstof. Meestal staat het start-stopsysteem standaard aan. Wie niet over zo’n systeem beschikt doet er verstandig aan de motor even uit te zetten als er langere tijd stil wordt gestaan.

Bandencheck

Breng de banden op de juiste spanning. Dat rijdt niet alleen zuiniger en schoner, maar ook veiliger. Zuinig rijden bespaart uiteraard geld, maar zorgt ook voor minder CO2-uitstoot. Dit draagt bij aan een beter klimaat.