Vaccineren tegen apenpokken wordt mogelijk (Foto: AdobeStock)
Vaccineren tegen apenpokken wordt mogelijk (Foto: AdobeStock) blackday

GGD heeft uitnodiging vaccinatie Apenpokken verstuurd

Algemeen

ALMERE – GGD Flevoland heeft deze week uitnodigingen verstuurd aan de doelgroep die in aanmerking komt voor vaccinatie Apenpokken. Mensen die nooit een pokkenvaccinatie hebben gehad krijgen na 28 dagen een tweede vaccinatie. Wie dat wel heeft gehad, heeft maar een vaccinatie nodig.

 Het gaat met name om mannen die seks hebben met mannen en transgender personen die nu de hiv-preventiepil PrEP krijgen, of daarvoor op de wachtlijst staan. Ook mensen die bij de SOA-poli bekend staan om een verhoogd risico komen in aanmerking voor vaccinatie.

“Het is erg belangrijk dat mensen gehoor geven aan deze oproep want Monkeypox is een hele vervelende infectieziekte met nare symptomen”, legt Madjid Hosseinnia , GGD-arts uit. Én het is goed om te benadrukken dat het géén SOA is. De infectie vindt plaats door huid- op-huid contact en via intiem contact.”

Apenpokken

Apenpokken (monkeypox) is een pokkenvirus en het komt vooral voor in landen in West-Afrika en Midden-Afrika. In mei werd de ziekte bij mensen in Europa vastgesteld. De ziekte begint vaak met koorts, spierpijn en gezwollen lymfeklieren. Na ongeveer één tot drie dagen krijgt de besmette persoon uitslag. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na twee tot drie weken van de huid afvallen. Het is mogelijk dat er littekens komen op de plekken van de blaasjes. 

Vaccinatieronde

Mensen die nooit een pokkenvaccinatie hebben gehad krijgen na 28 dagen een tweede vaccinatie. Wie dat wel heeft gehad, heeft maar een vaccinatie nodig. Hosseinnia: “Het is een vaccin dat we kennen en is wereldwijd ingezet. Belangrijk om te weten is dat de hoeveelheid vaccins beperkt is in Nederland. We krijgen van het RIVM geen oneindige voorraad. Dus nogmaals ben je uitgenodigd om een prik te halen, maak dan meteen een afspraak. Dat doe je via het telefoonnummer dat in de brief staat”

Op de website van het RIVM staat meer informatie over deze virusinfectie.