Het bladerdek in Haven is goed te zien. (Foto: aangeleverd)
Het bladerdek in Haven is goed te zien. (Foto: aangeleverd)

Almeerse bomen: ‘Het gaat om het bladerdek, niet om het aantal bomen’

Algemeen

Almeerse bomen koelen stad af en gaan wateroverlast tegen

ALMERE – “Eén grote eik levert evenveel verkoeling op in de stad als tien koelsystemen”, zegt Wouter Baack, technisch Beheeradviseur Groen bij de gemeente Almere. “De Almeerse bomen spelen een essentiële rol in het klimaatbeheer van onze stad.”

Door Robert Mienstra

In Almere staan 110.000 straat- en laanbomen, daarnaast is er nog 800 hectare bos en park. “Daarbij is de kroonbedekking, het bladerdek, van groot belang”, zegt Baack. “In onze gemeente wordt 26,1 procent van het oppervlak bedekt door dat bladerdek. Dat is meer dan bijvoorbeeld in Amsterdam.

Bladerdek

In Almere waren de afgelopen jaren flink wat protesten tegen de bomenkap. “Daaruit blijkt dat de Almeerders betrokken zijn bij het groen in hun omgeving. Mensen begrijpen niet dat we soms minder bomen terugplaatsten dan er stonden. Maar we kiezen juist voor het planten van bomen met in de toekomst een groter bladerdek. Dat heeft veel meer effect dan puur het aantal bomen. In het buitengebied van Almere is het vaak zes tot tien graden koeler, door de bomen en struiken en het minder stenig is. Een grote boom kan per dag honderd liter water verdampen”, legt Baack uit. “Dat zorgt tijdens hittedagen voor een flinke verkoeling in de stad. De beschikbaarheid van veel water in de stad, helpt daaraan mee. Bovendien droogt de grond uiteindelijk minder uit als er bomen staan, doordat bomen zorgen voor structuur in de grond.”

Noodzaak

Baack is blij met de ambitie van Almere om de stad meer te vergroenen. “Maar het is meer, het is een pure noodzaak in onze stad om de klimaatadaptie (maatregelen voor aanpassingen tegen het veranderende klimaat – red.) op te pakken.”
Dit is niet alleen nodig om de hittestress in de stad te voorkomen, maar ook wateroverlast tegen te gaan. “Onder bomen is veel bodemleven. Daardoor ontstaan gangetjes en holletjes waar water geborgen kan worden.”

Samen met inwoners

Natuurlijk is het een taak van de gemeente om zoveel mogelijk bomen in de stad te planten. “In vooral stenige straten moeten we meer bomen gaan planten”, zegt Baack, “maar ook de inwoners kunnen veel doen aan de hittestress in hun omgeving. Een boom verkoelt heel lokaal, dus een boom en struiken in de tuin hebben al effect, zelfs op de temperatuur in de slaapkamer. Beplante tuinen helpen ook de wateroverlast te voorkomen. Ik roep bewoners dan ook op hun tuin niet te betegelen, maar hun eigen verkoeling te creëren door de tuin te vergroenen. Gemeente en inwoners moeten samen optrekken.”
Een betegelde tuin zorgt daarbij ook voor extra warmte in de woonomgeving. “Stenen zijn een soort accu’s die overdag veel warmte opnemen die ’s nachts weer afgegeven wordt, met een warmer huis als gevolg.”

Europees inheems

Baack kijkt bij het planten van nieuwe bomen niet alleen naar de Nederlandse inheemse bomen. In de stad is het warmer, dus we kijken nu ook naar Europees inheemse bomen. In Frankrijk gedijen bijvoorbeeld de plataan en meelbes heel goed. Die zijn zeker een optie om aan te planten in ons stedelijk klimaat.

Baack staat soms voor lastige keuzes. “Bij de essentaksterfte moesten we voor de veiligheid deze omen kappen. Maar we hebben overal bomen die een groter bladerdek krijgen terug geplant. Die hebben een aantal jaren nodig om flink te groeien. We moeten niet ongeduldig zijn. We moeten er ook voor zorgen dat onze volgende generaties kunnen genieten van een groene stad met veel gezonde bomen die het leefklimaat in de stad aangenaam maken.”, besluit Baack.

Bomen in een stenige omgeving zijn van groot belang. (Foto: aangeleverd)
Almere heeft een groter bladerdek dan andere grote steden. (Foto: aangeleverd)