Anthony (l) en Jonathan maken Oosterwold schoon. (Foto: aangeleverd)
Anthony (l) en Jonathan maken Oosterwold schoon. (Foto: aangeleverd)

Jonathan (9) en Anthony (7) maken Oosterwold schoon

Algemeen

Jonathan (9) en Anthony (7) maken Oosterwold schoon

Door Robert Mienstra

OOSTERWOLD - Jonathan (9) en Anthony (7) gaan elke dag met hun prikker op stap om Oosterwold schoon te maken. “Het afval dat we vinden, scheiden we ook nog eens”, vertelt Jonathan. “Soms vinden we afval dat we nog kunnen hergebruiken.”

De jongens zijn nog jong maar hebben nu al een duidelijke visie op hun schoonmaakacties. “Stel dat ik later kinderen krijg, dan wil ik dat ze in een schone wereld leven”, vertelt Jonathan. “Weet je wel hoelang dat afval in de grond blijft? Dat is slecht voor ons milieu.”
De jongens komen van alles tegen. “Papier, karton, maar ook plastic. Dat verdwijnt helemaal niet”, zegt Jonathan. “We vinden ook lege sigarettenpakjes en blikjes. Alles ruimen we op om de omgeving schoon te houden.”
Ook hebben Jonathan en Anthony oog voor de dieren. “We vonden een keer een kikker verstrikt in een plastic zak. Die hebben we bevrijd en weer vrijgelaten in de natuur waar hij hoort”, vertelt Jonathan.

Zuinig op aarde

Susan, de moeder van de jongens, is trots op hen. “We voeden hen op met het gedachtegoed dat we allemaal zuinig op de aarde moeten zijn, dat we mensen van de aarde zijn. Dat pakken ze op. Ze houden zich bezig me de klimaatverandering. Ze zijn ervan doordrongen dat we verbonden zijn met de natuur en dat we zuinig moeten zijn op de aarde. Verder is het mooi om te zien dat ze hun ideeën overdragen op andere kinderen waardoor die zich ook verbonden voelen met de natuur.”