Politiek vertrouwen

Oppositiepartijen in de raad Forum voor Democratie (FvD) en AP /OPA stellen met een groep inwoners een onderzoeksrapport op over de Floriade. Hebben ze niet iets beters te doen? ‘De onderste steen moet boven’, stellen ze. Het is toch overduidelijk dat zij de mening al gevormd hebben en dat het geklaag en gemopper mede debet is aan de tegenvallende resultaten. Dat valt niet terug te draaien.

Politiek gaat om vertrouwen. Dat is bij Forum voor Democratie ver te zoeken. Zie ook de oproep voor een nieuwe school ‘de Renaissanceschool’ in Almere. Die wil de FvD omdat de overheid indoctrineert en de kwaliteit van het onderwijs niet goed is. Ik spreek de wens uit dat AP/OPA zich niet laat meeslepen in de eisen van de FvD. Het belangrijkste aspect bij vertrouwen is onpartijdigheid oftewel het voorgaan van het algemeen belang boven eigenbelang.

Laat de politiek vooruitkijken en zien wat een mooie duurzame wijk er komt en zie wat een goede infrastructuur er is aangelegd. Almere verdient een gemeenteraad die gaat voor het algemeen belang. Een raad die constructieve tegenspraak als uitgangspunt heeft en meewerkt aan de ambities voor de stad.

Jan Stuijver

Schoon schip

Het weer terugkeren van vier afgetreden wethouders in het “nieuwe” college, voelt als het opsteken van de middelvinger richting de Almeerse burger. Maar ook richting Jan Hoek. Want hij is de verantwoordelijke wethouder voor het Floriade-debacle en dan mag je, volgens de redenatie van deze vier wethouders, wel afgeserveerd worden. De collega-wethouders vonden het vervelend voor Jan, en namen solidair ontslag. Ze namen hun verantwoordelijkheid. Maar, dat wil niet zeggen dat ze individueel verantwoordelijk zijn. Logisch toch? Het was niet hun portefeuille, maar van Jan en al die andere voorgangers in de afgelopen 10 jaar. De afgetreden wethouders hebben in de spiegel gekeken, hebben zich door laten zagen door de fracties en vastgesteld dat ze geen blaam treft. En gaf Julius Lindenbergh, de slimste debater in de klas, aan dat je op het pluche moet blijven zitten als je van de fouten wil leren en om van daaruit verbeteringen te bewerkstelligen. Gebruik het zomerproces voor zelfreflectie en start met het excuus maken aan de Almeerse burger voor het Floriade-debacle. Zonder echt excuus en je blijven verschuilen achter politieke prietpraat over het verschil tussen collectieve en individuele verantwoordelijkheid komt het nooit goed met het vertrouwen van de burger in de politiek. Maak bij de start van het nieuwe college schoon schip en wacht niet op een energie vretend onderzoek, met moddergevechten en toren hoge kosten. Want op het laatste zit geen enkele burger te wachten en werkt verlammend.

Ton Overtoom - Tussen de Vaarten

Wethouders

Burgemeester en wethouders alsook de raad stellen zich in dienst van de burgers van hun stad en dienen hun belangen te behartigen. Zo is het mij altijd uitgelegd bij maatschappij op de HBS, door anderen, maar ook door gemeente politici zelf. Althans dat zeggen laatstgenoemden.
Als je daarin faalt, we zijn immers allemaal menselijk, dan hoewel onbegrijpelijk kan ik het waarderen dat een wethouder, in dit geval zelfs alle wethouders, zijn/hun verantwoording nemen na het financiële debacle Floriade Expo 2022 en opstappen. Dan vraag ik mij oprecht af, hoe je het dan in godsnaam durft om via een achterdeur (nieuwe benoemingen) weer terug te komen als wethouder. Mijns inziens heb je dan je verantwoordelijkheid niet genomen en eigenlijk nog erger gewoonweg glashard je verantwoordelijkheid als het ware ontkend.
Ik ga nog een stapje verder. Nog erger dan erger is, dat de onderhavige partijen in de raad daar ook nog eens aan meewerken. Wat heet, ze vermijden ook hoe dan ook het onderwerp Floriade Expo 2022 in hun coalitieakkoord ook maar te noemen. Wat een lafheid. Van nog grotere lafheid getuigt vervolgens, dat ze er ook niet maar één wethouder voor verantwoordelijk willen maken. Het getuigt geenszins ook werkelijk van geen enkel respect voor de burger, die ze zogenaamd dienen. Dit geldt voor zowel de onderhavige wethouders als de onderhavige partijen.
Met andere worden, ik heb er eigenlijk maar zes woorden voor over: Bah, bah en nog eens bah!!

Rob Deriga

Vertrouwen

Het herwinnen van het vertrouwen van kiezers in onze gemeente krijg je niet door herbenoeming van opgestapte wethouders. Die namen immers 'hun verantwoordelijkheid' door er als de weerswind weg te lopen van de grote problemen. Zouden ze het nu wel aankunnen? Ik heb zo mijn twijfels. Almeerse bestuurders moeten eens stoppen met geldverslindende projecten te verzinnen. Museum de Paviljoens en museum PIT konden zich niet waar maken en nu denken enkelingen dat er met moderne kunst wel eer te behalen is. Er zijn in de afgelopen jaren al zoveel kostbare domme plannen mislukt. Laat de gemeente zich eerst eens druk maken om de leefbaarheid in de stad te verbeteren en bijvoorbeeld de voet- en fietspaden goed begaanbaar te houden. Dat is waar onze inwoners wel wat aan hebben en gebruik het geld voor zinnige algemeen nuttige dingen als een bewaakte fietsenstalling in het centrum of speeltoestellen voor kinderen in Almere Haven. Doe eens waarvoor u gekozen bent: de stad besturen en zinnig met belastinggeld omgaan.

Olof Nieuwenburg, Muziekwijk