Wijagent Louis Bennenk (l), wijkregisseur Ernst Bokhorst en stagiaires Abygail en Debby. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Wijagent Louis Bennenk (l), wijkregisseur Ernst Bokhorst en stagiaires Abygail en Debby. (Foto: Almere DEZE WEEK) ROBERT MIENSTRA

‘We zijn de ogen en oren van de stad… samen met de bewoners’

Inloopspreekuur politie en gemeente voor Almere centrum

Door Robert Mienstra

ALMERE – De wijkagenten Luis Bennenk en Dion Ringeling van de politie Almere Stad-Centrum houden iedere tweede dinsdag van de maand samen met wijkregisseur Ernst Bokhorst van 13:00 tot 14:00 uur een inloopspreekuur bij Kwintes aan de Schoutstraat 41.

“Het spreekuur is voor iedereen uit het centrum van Stad”, vertelt agent Bennenk, “we doen het spreekuur in de Schoutstraat omdat dat een laagdrempelige toegang is voor bewoners en ondernemers. Tijdens het inloopspreekuur staat de koffie voor iedereen die ons bezoekt klaar.”
Juist de samenwerking tussen de politie en de gemeente is bijzonder. “Dat gebeurt lang niet overal in het land. De expertise van de gemeente en de politie vullen elkaar heel goed aan”, zegt Bennenk. De wijkagent loopt al heel wat jaartjes rond in stad. “Louis en ik kennen heel veel mensen in de stad”, vult Bokhorst aan. “Daarbij kunnen we tijdens het spreekuur inwoners en ondernemers op het juiste spoor zetten als er vragen of problemen zijn.”

Vragen

“Als politie werken we bij het beantwoorden van vragen samen met zorginstellingen als Kwintes, het Leger des Heils en Amethist. Die combinatie werpt zijn vruchten af”, zegt Bennenk. “Zo zijn er mensen die ons erop wijzen dat er overlast wordt ervaren door te snel rijdend verkeer”, zegt Bennenk. “Er was ook iemand die een melding deed over een niet bezorgd pakketje, zelfs daar ondernemen we actie op.”
Bokhorst laat een mailtje zien van een bewoner die vraagt of er bomen bijgesnoeid kunnen worden om het gevoel van veiligheid te vergroten. “Verder verwijzen mensen door naar de juiste instellingen zoals buurtbemiddeling, de woningbouwstichting of de wijkteams. Alles komt samen in inloopspreekuur.”

Tevreden

Bokhorst en de wijkagenten zijn tevreden over hoe het gaat in de stad. “Het is altijd gezellig, de markt op het Stadhuisplein is iedere keer weer een feestje. Natuurlijk gebeurt er wel eens wat, maar ernstige incidenten zijn er vrijwel nooit.”
Dat de Esplanade, de Stadhuispromenade en het gebied achter het station vergroend zijn met zitgelegenheden, helpt ook. “Het zijn plekken waar Almeerders fijn kunnen vertoeven”, zegt Bokhorst. “De sociale controle is er groter door geworden, die ontwikkelingen hebben de stad leefbaarder gemaakt.”

Ogen en oren

Bennenk, Ringeling en Bokhorst zijn de ogen en oren van het centrum. “Maar we hebben nadrukkelijk ook de steun van inwoners en ondernemers nodig. Als die vragen hebben of iets opmerkelijks zien, kunnen ze dat tijdens het spreekuur met ons delen. Daarmee kunnen we dan aan de slag”, zegt Bennenk. “Zo kunnen we samen werken aan een veilige en leefbare binnenstad.”

Inloopspreekuur Stad-Centrum politie/gemeente

Iedere tweede dinsdag van de maand
13:00 -14:00 uur
Schoutstraat 41, Almere Stad