Het nieuwe bestuur van Winter Pride Almere: Mario Pot, Claire Slingerland en Sem Krijn van Dijk. (Foto: Suzanne van de Laar)
Het nieuwe bestuur van Winter Pride Almere: Mario Pot, Claire Slingerland en Sem Krijn van Dijk. (Foto: Suzanne van de Laar)

17-jarige Sem nieuwe voorzitter van Winter Pride Almere

Algemeen

ALMERE - Stichting Winter Pride gaat verder met een nieuw bestuur. Medeoprichter Mario Pot blijft aan, de 17-jarige Sem Krijn van Dijk wordt de nieuwe voorzitter en Claire Slingerland treedt aan als secretaris. “Met zijn 17 jaar is Sem, voor zover we dat hebben kunnen nagaan, de jongste voorzitter wereldwijd van een Pride-organisatie.”

Suzanne van de Laar was voorzitter, maar kan deze functie niet combineren met haar raadswerk. Zij blijft de stichting wel met raad en daad bijstaan. De vorige secretaris Rob Boeve heeft Almere verlaten en legt daarom zijn functie neer. 

Transgenderpad

Sem en Claire waren de afgelopen jaren al betrokken bij de acties van Stichting Winter Pride Almere. Ze waren spreker tijdens onder meer IDAHOT en coming-outdag. Sem heeft daarnaast aan de wieg gestaan van het regenboog- en transgenderpad aan de Hospitaaldreef. In de zomer van 2019 maakte hij vanuit Diversity, een queer jongerengroep, met krijt een regenboogpad in Almere. Suzanne van de Laar zette het vervolgens op de agenda bij de Almeerse politiek en in november van dat jaar werden de paden aan de Hospitaaldreef geopend. Almere haalde daarmee het wereldnieuws, omdat hier het eerste transgenderpad van Europa geopend werd. Inmiddels heeft het pad in London navolging gekregen.

De Oversteek

Het transgenderpad inspireerde filmmaker Claire Slingerland tot haar documentaire ‘De Oversteek’ uit 2020. De documentaire gaat over de sociale transitie van transgender mensen waarbij het pad als metafoor dient voor de oversteek die transgender mensen naar zichzelf maakten. ‘De Oversteek’ werd uitgezonden door Omroep Flevoland, was in diverse zalen te zien en is nu te bekijken via YouTube. Slingerland was tevens de initiatiefneemster van de Almeerse regenboogvlagactie in 2021.

Pride Walk

De komende Pride Walk staat gepland op 6 november. Door de covidmaatregelen konden de Pride Walks in 2020 en 2021 niet doorgaan, dus dit jaar wordt het een extra groot feest. Via www.winterpridealmere.nl, en social mediakanalen van Stichting Winter Pride Almere wordt in de komende maanden het programma bekend gemaakt. Met het nieuwe bestuur is overigens ook de website vernieuwd en heeft de stichting een nieuw logo gekregen.