Het mooiste van Vivaldi

Vier Jaargetijden in St. Bonifatiuskerk

ALMERE - Op vrijdag 19 augustus speelt Igor Ruhadze met zijn Ensemble Violini Capricciosi Vivaldis De Vierjaargetijden (Le quattro stagioni) in de Bonifatiuskerk. 

Het stuk is een cyclus van vier vioolconcerten die voor het eerst werd uitgegeven in Amsterdam in 1725. Elke concert (seizoen) telt drie delen: snel – langzaam – snel. Componist Vivaldi, zelf een violist, schreef tweehonderdtwintig vioolconcerten, maar dit is veruit zijn meest geliefde werk. Sinds de uitvinding van de grammofoon en CD is het stuk het meest opgenomen van alle klassieke muziekstukken. Al jaren achtereen prijkt De Vierjaargetijden in de top tien van de klassieke top honderd aller tijden. 

Het stuk is programmatisch van opzet. Dit wil zeggen dat de componist een verhaal of gedachte gebruikte voor zijn compositie. Wie de schrijver is van de dichtregels die in de partituur staan afgedrukt, is onbekend. Doch men heeft sterke vermoedens dat Vivaldi zelf de auteur is. (In de originele partituur staan kleine zinnetjes die betrekking hebben op de jaargetijden). 

Wij hopen jullie van harte op dit concert te mogen verwelkomen om te genieten van dit geliefd meesterwerk. Een drankje is bij de prijs inbegrepen. Dit concert heeft geen pauze.