Het Voedselmuseum bij Vis à Vis. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het Voedselmuseum bij Vis à Vis. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Culinaire middag met spits- en zeekool bij Voedselmuseum

ALMERE - Op zondag 21 augustus is er een zintuigelijke middag bij het Voedselmuseum op het terrein van theatergezelschap Vis à Vis. Het wordt een culinaire ontdekkingstocht naar oude en nieuwe smaken. 

In het Voedselmuseum ’n Wilde Keuze ontdekken bezoekers de werelden die achter ons bord schuilgaan. Vijf voedselhuizen vertellen elk op een andere manier het verhaal van ons eten. Daarnaast kunnen bezoekers zich laten verrassen door de drie prototypes voor het Voedselmuseum die zijn ontwikkeld door leerlingen van het Aeres MBO Almere. 

Workshop fermenteren

Na een ontdekkingstocht door het Voedselmuseum gaan de deelnemers met elkaar aan tafel voor een workshop fermenteren. Chefkok en socioloog Anna Kooi laat zien hoe oude technieken om eten langer te bewaren ons ook kunnen helpen aanpassen aan een veranderd landschap. Aan het eind van de dag heeft iedereen een eigen pot zuurkool gemaakt om mee naar huis te nemen. Na de workshop worden er drie zuurkoolgerechten geserveerd door chefkok Nicolet Montanus. 

Zilte Zeekool

Naast de bekende smaken van spitskool wordt tijdens de workshop ook zilte zeekool ontdekt. In Nederland komt deze zilte, nootachtige en tikje bittere plant onder meer voor langs de Afsluitdijk. Maar de zoutminnende plant kun je tegenwoordig ook tussen de tegels in steden als Amsterdam tegen komen. Dat is niet geheel toevallig. Nederland moet zich - net als vele andere kustgebieden in de wereld - voorbereiden op een toenemende verzilting van het landschap. De zeekool is nu nog een exclusieve lekkernij. Over een paar jaar moeten de bloeiende stengels en groene bladeren gewoon naast de spinazie in de supermarkt liggen.

De tentoonstelling en de workshop fermenteren zijn geschikt voor 8+, maar met de verder informele setting mogen jongere kinderen onder begeleiding ook mee. Ga voor meer info en aanmelden naar www.wildekeuze.nl/zuurkoolworkshop. Locatie: Vis à Vis, Muiderzandplaats 1.