In Almere 3318 hufterboetes uitgedeeld in 2021

ALMERE - In totaal werden er in 2021 ruim 344.000 boetes uitgeschreven voor huftergedrag in Nederland. Van alle hufterovertredingen werd asociaal gedrag in het verkeer het vaakst beboet. Ook werden er meer boetes uitgedeeld voor geluidsoverlast. Maar de verschillen per gemeente zijn groot, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

RTL Nieuws selecteerde 175 verschillende vormen van gedrag dat ergernis veroorzaakt en analyseerde de boetecijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Denk aan het niet opruimen van hondenpoep, het achterlaten van straatafval en verkeersboetes zoals foutparkeren en rechts inhalen.

De grootste uitschieters zijn de gemeenten Amsterdam en Tilburg. In Amsterdam ging het in 2021 om 75 boetes per 1.000 inwoners. In Tilburg waren dit er 70. In de meeste Nederlandse gemeenten waren dit er niet meer dan 10.  Almere zit daar iets boven met 15,2 geregistreerde boetes per 1.000 inwoners. In totaal werden er in Almere 3318 hufterboetes uitgedeeld in 2021, zo meldt RTL Nieuws. In het Twentse Tubbergen werden overigens de minste hufterboetes uitgeschreven. Hier ging het om slechts 0,7 boetes per 1.000 inwoners.

Volgens de politie zijn de verschillen tussen gemeenten te verklaren door lokaal beleid, aldus RTL Nieuws. De lokale politiek, politie en het Openbaar Ministerie kiezen hoe de capaciteit wordt ingezet.