Verdwaal in het kunstdoolhof waar de bezoeker ook aan kan meehelpen onder begeleiding van kunstenaars (Foto:Visual door Studio Bertels)
Verdwaal in het kunstdoolhof waar de bezoeker ook aan kan meehelpen onder begeleiding van kunstenaars (Foto:Visual door Studio Bertels)

Hoe zit het met het nieuwe Kunstmuseum in Almere?

ALMERE – Het pilot-paviljoen van het kunstmuseum M. op de Floriade is inmiddels genoegzaam bekend. Maar Denise de Boer, kwartiermaakster van het nieuwe kunstmuseum, is ook al druk in de weer om de plannen voor dat nieuwe museum maken. Niet alleen achter de schermen, maar ook in de openbare ruimte. Almere DEZE WEEK sprak met Denise de Boer.

Door Robert Mienstra

Waarom komt dit kunstmuseum in Almere?

“We focussen ons op Almere en haar inwoners, anders kan je het museum ook ergens anders bouwen. We hebben gekeken waar de Almeerders behoefte aan hebben, wat ze doen in hun vrije tijd en wie dé Almeerder is. We willen dat het kunstmuseum goed past bij Almere, een stad met ruimte, met veel groen en water. Ons type kunst heeft veel ruimte nodig en is vernieuwend. Dat past goed bij een innovatieve stad. Ons type kunst kan nergens anders permanent getoond worden dan in Almere. Er is geen museum in Nederland dat dit soort grote kunstinstallaties in verschillende zalen kan tonen. In Almere kan je geen 17de eeuwse kunst laten zien, dat past beter in een stad als Haarlem.”


Wat voor soort museum wordt het?

“Het wordt een museum met een type kunst dat past bij mensen waarvan een deel gewend is naar een museum te gaan en een deel ook niet. Almeerders zijn jong, divers en veel doeners. Dat vraagt om een museum dat daarop inspeelt. In het nieuwe Kunstmuseum ervaar je de kunst, je hoeft geen voorkennis te hebben, je hoeft geen lappen tekst te lezen om te begrijpen wat de kunstenaar bedoelt. Je gaat het gewoon ervaren, je wordt erin ondergedompeld. En via die ervaring wil de kunstenaar je iets meegeven.”


Hoe wordt de Almeerder bij het museum betrokken?

“De kunst wordt natuurlijk via tentoonstellingen gebracht waar je een kaartje voor moet kopen, maar is ook voor een deel gratis, bijvoorbeeld op het dakterras. Daar kun je ook kunst ervaren. Verder komt er het Kunstdoolhof. Dit is weliswaar niet gratis, maar als bezoeker kan je meehelpen het doolhof te bouwen. Onder begeleiding van lokale kunstenaars kunnen bezoekers onderdelen van het doolhof maken en een week later terugkomen om te kijken waar hun deel in het doolhof verstopt zit.
Aan de Citadel 22 in Stad is er al een voorproefje van een doolhof. Dat is gratis te bezoeken. Het paviljoen M. op de Floriade is nu nog alleen toegankelijk via een kaartje voor de Floriade, maar na de afbouw van de Floriade voor iedereen toegankelijk. Op de Citadel willen we er voor alle Almeerders zijn. Daar kunnen ze dus het doolhof al een beetje ervaren. Dat kan tot 9 oktober. En verder is er nu al de pilotfase in M. op de Floriade.”


Ik hoorde dat er een nachtclub komt. Vertel…

Er is in Almere geen goede nachtclub. Daar is wel behoefte aan. Ja, om het nu een nachtclub te noemen…. wij noemen het voorlopig de 24/7-zaal omdat we daar ook in de avond gaan programmeren. Denk daarbij aan dans, muziek en type kunst dat wij willen brengen. Overdag is het gewoon een tentoonstellingszaal, ’s avonds en ’s nachts heeft het de nachtclubfunctie. Dit wordt de eerste plek in Nederland waar dat continue wordt geprogrammeerd. Via die ingang verwachten we veel jongeren te trekken, eerst vooral ‘s avonds en dan hopelijk ook overdag.”


Het Kunstmuseum moet in het Weerwater komen. Klopt dat?

“Het zoekgebied is Stad-Centrum. Dat kan achter het Flevoziekenhuis in het Weerwater, maar ook op het water bij het Lumièrepark. Maar er zijn nog twee andere locaties mogelijk. Er start binnenkort een participatietraject met de inwoners en ondernemers en dan pas wordt een voorstel gemaakt dat aan de raad en de staten wordt gepresenteerd.” 


Hoe zit het met de landschapskunst bij het museum?

“Door heel Flevoland zijn tien landschapskunstwerken zoals de Aardzee, het grootste landschapskunstwerk van Nederland, ontworpen door Piet Slegers. Door de liefhebbers worden die goed gevonden, maar door het algemene publiek nog niet. De landschapskunst bij het museum begint in de openbare ruimte en gaat dwars door onze gevel heen en eindigt binnen.”

Wat gaat het allemaal kosten?

“De businesscase van het Kunstmuseum wordt eind van dit jaar aan de gemeenteraad gepresenteerd. We weten nu echt nog niet wat het kunstmuseum gaat kosten. Daar zijn we druk mee bezig. Er is 13 miljoen gereserveerd in het Fonds Verstedelijking voor de eerste stappen. Daar zitten gemeente, provincie en het rijk in. Daarbovenop heeft M. een activiteitensubsidie van 1 miljoen voor vier jaar van het ministerie van OCW. Dat heeft er ook mee te maken dat de nieuwe wethouder Kees Ahles van kunst nog ingewerkt moet worden. Maar ik weet dat hij positief staat tegenover het museum.”


Ik hoorde dat het paviljoen M. op de Floriade dicht gaat tijdens de bouw van de wijk Hortus.

“Nee hoor, het ronde paviljoen M. blijft tijdens de bouw van de wijk Hortus bereikbaar voor de inwoners. De bus gaat half december weer rijden langs het terrein net als het fiets- en voetpad. Daar ligt het Paviljoen aan. Tijdens de afbouw van de Floriade is het paviljoen M. niet bereikbaar.”

Denise de Boer, kwartiermaakster van het kunstmuseum. (Foto: Almere DEZE WEEK)