Hassan Buyatui van Denk.  (Foto: aangeleverd)
Hassan Buyatui van Denk. (Foto: aangeleverd)

Denk stelt politieke vragen zorgwekkend lerarentekort

ALMERE – ‘De zomervakantie is begonnen, de scholen zijn dicht, maar nog steeds is het aantal onderwijsvacatures onverminderd hoog. Op dit moment kent het Almeerse onderwijs 90 vacatures. Die moeten in september vervuld zijn, om grote roosterproblemen te voorkomen’. Dit schreef deze krant 24 juli. Fractievoorzitter Hassan Buyatui van de partij Denk heeft er politieke vragen over gesteld.

Door Robert Mienstra

‘Afgelopen schooljaar (2021-2022) was het voor de Almeerse schoolbesturen flink improviseren om goed te kunnen starten. Deelt u de opvatting dat improviseren niet de oplossing is voor lerarentekort?’, wil Denk weten. ‘Deelt u de observatie in het hierboven genoemde artikel dat door het inzetten van onbevoegde personen het aantal vacatures in het Almeerse onderwijs minder lijkt te zijn dan wat het daadwerkelijk is?’
Verder wil Denk weten wat het procentuele deel onbevoegde personen in primair en voortgezet onderwijs dat op dit moment voor de klas staat in Almere.

Vakspecialisten

In het basisonderwijs worden vakspecialisten, onder meer kunstenaars, ingezet om het tekort op te lossen. Denk vindt dat dit geen verrijking voor het onderwijs is, maar juist een dreiging voor de kwaliteit van het onderwijs is, gezien het feit dat extra vak-lessen (cultuur, sport, techniek, natuureducatie, enz.) ten koste van taal en rekenen gaat.

Tot slot wil Denk weten waarom de raad in het voorjaar 2022 niet geïnformeerd werd - zoals beloofd - over de verdere ontwikkelingen rond lerarentekort.