Almeerder Vince van Veen in actie op de golfbaan. (Foto: aangeleverd)
Almeerder Vince van Veen in actie op de golfbaan. (Foto: aangeleverd)

Professioneel golfer Vince van Veen:

'Ultieme doel is winnen op de DP World Tour'

Door Henk Mathlener

ALMERE - De 26-jarige Vince van Veen is de enige Almeerder die uitkomt op het professionele golfcircuit. Het komt niet vaak voor dat een Nederlander een Europese wedstrijd wint, laat staan een Almeerder. Door de overwinning in het Alps-circuit is hij opgeklommen naar plek 850 van de World Ranking en dat is toch bijzonder te noemen, maar kwam niet even zo aanwaaien. 

Op 5-jarige leeftijd ging Vince op voetballen en tennis. Hij vond beide sporten leuk en kon gewoon niet kiezen. Sterker nog hij voegde er op zijn tiende levensjaar golf nog aan toe. Zijn tennisleraar en oud betaald voetballer van AZ, Heerenveen en Heracles Leroy Echteld maakte hem razend enthousiast voor deze, nieuwe sport. Vince: “Maar er speelden ook andere factoren. Zo gingen Leroy, zijn zoon Kevin en ik elke woensdagmiddag na school op pad en dat was fantastisch. We kwamen op de beste banen en eindigden altijd bij McDonalds. Daarna richting huis en nog wat gamen. Als ik nu terugkijk, was deze periode van mijn 10e tot 12e jaar de mooiste tijd van mijn leven.”

Maar het werd al snel duidelijk dat het beoefenen van drie sporten niet mogelijk was. Voor alle sporten moest namelijk flink worden getraind en ook op Helen Parkhurst en het Johan Cruijff College moest Vince aan de bak. Hierdoor werd als eerste afscheid genomen van de tennissport. “De golfsport kwam duidelijk op de eerste plaats, terwijl ik in de vrije weekeinden lekker bleef voetballen. De belangrijkste reden waren de internationale toernooien, waardoor je vaak met het hele team in het buitenland kwam en dat was super. Uiteindelijk heb ik dit ook opgezegd en ben ik compleet voor de golfsport gegaan,”aldus de gedreven Vince.

Kroon op het werk

In praktijk betekent het dat de golfsport voor Vince nu een fulltime baan is, waarbij hij zes keer per week 6 à 7 uur traint, aangevuld met 4 keer trainen in de gym. Dankzij de golffederatie was het mogelijk om deel te nemen aan diverse toernooien en kampioenschappen in heel Europa. Hierdoor kon Vince zijn talent verder ontwikkelen en werd hij als 17-jarige Nederlands kampioen bij de heren, schreef hij het World Junior Challengetoernooi op zijn naam en werd het WK Amateurs, ook bekend onder de naam The Eisenhower Trophy aan zijn palmares toegevoegd. Met de overwinning van pas geleden in het Spaanse La Gomera werd de voorlopige kroon op het werk gezet. Door deze zege steeg de talentvolle Almeerder naar plaats 850 op de World Ranking en dat is een fantastische prestatie.

Prijzengeld

Vince: ”Ik ga bij de komende twee wedstrijden alles proberen om in de Top 5 van de Alps Tour te eindigen, zodat ik bij de Challenge Tour mag instromen. Daar is het prijzengeld 5 x hoger en kan ik mezelf uit de kosten spelen en het verdiende geld verder investeren. Het ultieme doel is natuurlijk winnen op de DP World Tour. Maar dat is natuurlijk een hele klus, want als prof stopt de financiële ondersteuning van de federatie. Dan moet je echt alles zelf bekostigen en materiaal, reizen, inschrijfgelden, enz. lopen dan snel op. Gelukkig heb ik veel hulp van mijn ouders, doe ik aan fundraising en heb ik een paar kleine, maar goede sponsors. Er zal echter nog heel wat nodig zijn om meer overwinningen en kampioenschappen te behalen en de trofeeën mee naar huis nemen, maar daar ga ik voor!”