Het pand waar Prinsze gevestigd is. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het pand waar Prinsze gevestigd is. (Foto: Almere DEZE WEEK) ROBERT MIENSTRA

Burgemeester mocht notariskantoor Prinsze niet sluiten

Algemeen

ALMERE – Oud-burgemeester Franc Weerwind heeft onvoldoende duidelijk kunnen maken waarom hij notariskantoor Prinsze in november 2020 liet sluiten. Volgens de rechtbank Midden-Nederland kon Weerwind onvoldoende motiveren waarom er sprake was van ‘verstoring van de openbare orde’.

In afstemming met de politie en het Openbaar Ministerie besloot Weerwind het notariskantoor tijdelijk te sluiten wegens ondermijning. Volgens de rechtbank heeft de oud-burgemeester, inmiddels minister voor Rechtsbescherming, niet aannemelijk kunnen maken dat er sprake was van een ‘verstoring van de openbare orde in of rondom het kantoorpand of dat de openbare orde zou worden verstoord en dit een actuele dreiging vormde voor de ordelijke gang van zaken’. Het verwijt was dat de notaris betrokken was bij witwaspraktijken en het faciliteren van criminele activiteiten.  Weerwind besloot de praktijk voor een half jaar te sluiten. 

Spoedprocedure

Prinsze spande een spoedprocedure aan tegen de tijdelijke sluiting en won die ook.  De voorzieningenrechter vond destijds dat zeven van de acht voorbeelden die Weerwind aandroeg niet concreet genoeg waren. Ook had de burgemeester niet alle belangen goed afgewogen. Eind december 2020 werd de notaris evenwel door de beroepsgroep ontslagen uit het ambt van notaris, mede in verband met valsheid in geschrifte.